STEFAN INGVES: ”Domedagen är här”

2023 01 11

Stefan Ingves, tidigare chef för Riksbanken, förutspår en dyster framtid för svenska hushåll.

I en intervju med amerikanska CNBC säger Ingves att ”domedagen är här” för de svenska hushållen.

Bostadspriserna har under två decennier stigit i en stadig takt. Men nu räknar flera ekonomer med ett prisfall på upp till 20 procent, rapporterar CNBC.  

Ett lika stort prisfall som prisökningen under pandemiåren.

En ytterst allvarlig situation, enligt Stefan Ingves.

Den före detta Riksbankschefen pekar på de svenska hushållens höga skuldnivåer.

– Jag har envist gång på gång sagt att skuldnivån i hushållssektorn är alldeles, alldeles för hög och att domedagen väntar när räntorna så småningom stiger. Och nu har räntorna stigit, säger Stefan Ingves till CNBC.

– Det som händer nu är nästan exakt det som man kunde förutspå. Hushållen måste betala mer och räntekänsligheten är mycket högre, fortsätter han.

Har ökat

Riksbanken har tidigare fastslagit att räntekänsligheten i den svenska ekonomin har ökat de senaste trettio åren.

– Hushållen har lånat allt mer till sina bostadsköp över tid. Dessutom är räntebindningstiden på bolånen kort. När styrräntan höjs påverkas kassaflöden för hushåll med lån, samtidigt som lägre bostadspriser begränsar låneutrymmet för bolånetagare, skriver Riksbanken i en rapport från 2022.

Vidare varnade Riksbanken för att en hög skuldsatthet i Sverige ökar ekonomins räntekänslighet. Om låntagare är högt skuldsatta och har kort räntebindningstid på sina lån blir effekterna större och kommer snabbare när räntorna stiger. 

– Skulderna bland de svenska hushållen har ökat trendmässigt under decennier. Hushåll som bor i bostadsrätt har även indirekta skulder via bostadsrättsföreningarnas lån. Riksbanken har också återkommande påtalat risker förknippade med de ökade skulderna. De är höga i såväl ett historiskt som internationellt perspektiv.

Höjt styrräntan 

Under 2022 har Riksbanken tvingats höja styrräntan flera gånger – från 0,25 % till 0,75 % i juli, till 1,75 % i september och 2,5 % i november.

Kritiker menar att Riksbanken de senaste åren har eldat på bostadsmarknaden genom att hålla räntan på noll.

Belackare varnade för att det inte var hållbart och pekade på riskerna för högt belånade svenskar.

Enligt Stefan Ingves ligger ansvaret hos politikerna.

– Från Riksbankens sida har vi inte dolt de  strukturella svårigheter som vi har på bostadsmarknaden. Samtidigt har det inte funnits en politisk vilja att reda ut dessa frågor och nu är vi här, säger han till CNBC.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen