Skarp Natokritik – S-ledaren pekar ut flera misstag

2023 03 09

Socialdemokraternas partiledare, tillika Sveriges före detta statsminister, Magdalena Andersson anser att regeringen gjort flera misstag i hanteringen av Natoprocessen.

– Den nya regeringen har gjort en del uttalanden som min regering väldigt medvetet inte gjorde. Jag kan bara konstatera att det inte lett oss närmare ett medlemskap, säger Magdalena Andersson till SR Ekot.

S-ledaren lyfter fram flera exempel på uttalande, som enligt henne hämnat Natoprocessen.  

Hon nämner bland annat att regeringen tydligt sagt att Turkiet är en demokrati och att man tagit avstånd från två kurdiska organisationer.

– Den nya regeringen gick in med väldigt högt självförtroende. De ansåg att de skulle fixa det här mycket enklare än vad vi gjorde. Jag kan konstatera att det inte har blivit så. 

Har uppfyllt kraven

Magdalena Andersson framhåller att Sverige har uppfyllt kraven i det avtal som hon själv undertecknade tillsammans med Finland och Turkiet.  Enligt S-ledaren är det dags för Turkiet att godkänna den svenska ansökan. 

Men Ankara säger fortfarande nej.

Dessutom har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ytterligare trissat upp stämningen genom att ställa nya krav på Sverige.

Efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm kräver presidenten att Sverige ska förbjuda framtida koranbränningar.

– Det var inte en del av den överenskommelsen som vi gjorde, säger Magdalena Andersson till Ekot. 

”Agera kallt”

Magdalena Andersson har tidigare uppmanat regeringen att agera annorlunda i Natoförhandlingarna. Inte minst efter tumultet som uppstod efter upphängningen av en Erdogandocka i Stockholm och koranbränningen i samma stad.

Två aktioner som väckt stor ilska i Turkiet. 

– Det är viktigt från regeringens sida i en sådan här situation att agera kallt. Överväga noggrant vilka mått och steg man ska vidta. Det är också viktigt att man har en väldigt tät dialog med Finland och de andra Nato-länderna, sa Magdalena till SVT Nyheter i samband med händelserna i januari.

Ta avstånd från SD

Socialdemokraternas partiledare har även pekat ut regeringens samarbetspartner Sverigedemokraterna som en bromskloss i Natoprocessen.

I en intervju med DN tog Andersson bland annat upp SD:s kritik mot hur regeringen uttryckt sig efter koranbränningen i Stockholm.

– Det är inte bra att det nu är öppet ordkrig mellan statsministern och partiledaren i det största partiet i regeringsunderlaget samtidigt som det är en så upptrissad stämning, sa S-ledaren och tillade:

– Ulf Kristersson bör ta sig en rejäl funderare på om Sverigedemokraterna är det bästa partiet att luta sig mot i den här situationen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen