Jimmie Åkesson till angrepp mot statsministern

2023 01 23

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kritiserar statsminister Ulf Kristerssons (M) uttalande om den högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.

– Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin, skrev statsministern på Twitter  och tillade:

– Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt. Att bränna böcker som är heliga är för många en djupt respektlös handling. Jag vill utrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som hänt.

Samarbetspartnern Jimmie Åkesson uppskattar inte inlägget.

– Jag förstår att syftet är att gjuta olja på vågorna avseende relationen till Turkiet i ett för Sverige kritiskt skede. Men det finns en gräns för hur en regering bör uttrycka sig, inte minst eftersom Sverige har ett inhemskt islamist-hot som inte kan underskattas, framhåller SD-ledaren.

”Farlig väg”

SD-ledaren beskriver Kristerssons retorik som en ”oerhört farlig väg”.

– Jag menar, Turkiet och Erdogan åsido, att det är en oerhört farlig väg att gå att börja "förstå" och "tycka synd om" de krafter i Sverige som, med hänvisning till religiösa dogmer, vill avskaffa vår yttrandefrihet.

Vidare framhåller Åkesson att han personligen kommer att framföra sin kritik till statsministern.

– Jag kommer att ta upp detta utspel med statsministern och meddela hur jag och Sverigedemokraterna ser på den här typen av undfallenhet gentemot islamistiska krafter, i och utanför Sverige, skriver SD-ledaren och tillägger:

– Sverigedemokraterna kommer aldrig att bidra till att kompromissa om grundstenarna i vår svenska demokrati för att människor som valt att flytta hit känner sig kränkta.

Kommenterade koranbränningen

I en intervju i SVT:s Morgonstudio kommenterade Ulf Kristersson helgens koranbränning.

Han betonade att aktionen skyddas av den svenska yttrandefriheten, men kritiserade själva handlingen.

–  Det är klart att vi kan ha olika uppfattningar om detta men vi har alltid varit glasklara med att svensk lag och svensk yttrandefrihet gäller. Vill man bränna koranen så gör man det.  Men det hindrar väl inte att man kan tycka att det är en väldigt polariserande handling.

Foto: Moderaterna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen