Riksdagsparti vill ha vaccinpass nu – Kritiserar S-MP-regeringen

2021 09 02

– Släpp in publiken på våra arenor – inför vaccinpass nu!

Det anser Moderaterna som riktar kritik mot S-MP-regeringen som de anser är senfärdiga och långsamma i frågan.

S besked dröjer

– Vi har drivit regeringen framför oss i nästan alla frågor du kan komma på under denna pandemi. Vi är inte färdiga och det behövs uppenbarligen fortfarande, anser M:s talesperson i sociala frågor Camilla Waltersson Grönvall.

Regeringen Löfven gav i början av sommaren i uppdrag åt Folkhälsomyndigheten att utreda frågan om vaccinpass men man har fortfarande inte kommit fram till hur man ska ha det.

Moderaternas förslag

Moderaterna framhåller följande:

◾Alla dubbelvaccinerade supportrar och kulturvänner ska ha möjlighet att heja fram sina lag, se teater och höra sin favoritmusik i höst!

◾Därför vill vi införa nationella vaccinpass i väntan på att kunna avskaffa restriktionerna så att dubbelvaccinerade kan återfå sin frihet.

◾Det betyder att verksamheter som har drabbats hårt – som resor, kultur, krogar och idrott - kan öppna upp för alla dubbelvaccinerade. I detta kan man använda EU:s vaccinpass. Det visar om man är vaccinerad, har ett färskt negativt test eller har tillfrisknat.

Malmö FF vädjar

– Malmö FF gick ut med en vädjan till regeringen om att införa vaccinpass för att flera supportrar ska kunna gå på fotboll. För några veckor sedan gick Svenska Hockeyligan (SHL) ut med en liknande vädjan. Flera kulturpersonligheter, bland annat Jonas Gardell, har gått ut med med samma önskan, betonar Camilla Waltersson Grönvall (M).

Håller med Malmö FF och Jonas Gardell

– Moderaterna håller med Malmö FF, SHL och Jonas Gardell. Barn och personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras, ska naturligtvis vara undantagna från kravet, poängterar hon.

ANALYS
Trycker ökar nu på S-MP-regeringen att öppna upp Sverige för de som är fullt vaccinerade. Idrott, kultur och stora delar av näringslivet har lidit svårt av pandemin och desto fler som vaccinerats ju större blir trycker på att införa vaccinpass. 

Min bedömning är att Sverige kommer att införa vaccinpass framöver och mätningar visar att det finns ett väldigt stort stöd bland svenska folket för att införa vaccinpass.  Hat- och hotkampanjer på sociala medier är inte och har aldrig varit representativa för vad allmänheten tycker.

[yop_poll id="574"]

“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen