Riksdagsparti vill ha vaccinpass nu – Kritiserar S-MP-regeringen

2021 09 02

– Släpp in publiken på våra arenor – inför vaccinpass nu!

Det anser Moderaterna som riktar kritik mot S-MP-regeringen som de anser är senfärdiga och långsamma i frågan.

S besked dröjer

– Vi har drivit regeringen framför oss i nästan alla frågor du kan komma på under denna pandemi. Vi är inte färdiga och det behövs uppenbarligen fortfarande, anser M:s talesperson i sociala frågor Camilla Waltersson Grönvall.

Regeringen Löfven gav i början av sommaren i uppdrag åt Folkhälsomyndigheten att utreda frågan om vaccinpass men man har fortfarande inte kommit fram till hur man ska ha det.

Moderaternas förslag

Moderaterna framhåller följande:

◾Alla dubbelvaccinerade supportrar och kulturvänner ska ha möjlighet att heja fram sina lag, se teater och höra sin favoritmusik i höst!

◾Därför vill vi införa nationella vaccinpass i väntan på att kunna avskaffa restriktionerna så att dubbelvaccinerade kan återfå sin frihet.

◾Det betyder att verksamheter som har drabbats hårt – som resor, kultur, krogar och idrott - kan öppna upp för alla dubbelvaccinerade. I detta kan man använda EU:s vaccinpass. Det visar om man är vaccinerad, har ett färskt negativt test eller har tillfrisknat.

Malmö FF vädjar

– Malmö FF gick ut med en vädjan till regeringen om att införa vaccinpass för att flera supportrar ska kunna gå på fotboll. För några veckor sedan gick Svenska Hockeyligan (SHL) ut med en liknande vädjan. Flera kulturpersonligheter, bland annat Jonas Gardell, har gått ut med med samma önskan, betonar Camilla Waltersson Grönvall (M).

Håller med Malmö FF och Jonas Gardell

– Moderaterna håller med Malmö FF, SHL och Jonas Gardell. Barn och personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras, ska naturligtvis vara undantagna från kravet, poängterar hon.

ANALYS
Trycker ökar nu på S-MP-regeringen att öppna upp Sverige för de som är fullt vaccinerade. Idrott, kultur och stora delar av näringslivet har lidit svårt av pandemin och desto fler som vaccinerats ju större blir trycker på att införa vaccinpass. 

Min bedömning är att Sverige kommer att införa vaccinpass framöver och mätningar visar att det finns ett väldigt stort stöd bland svenska folket för att införa vaccinpass.  Hat- och hotkampanjer på sociala medier är inte och har aldrig varit representativa för vad allmänheten tycker.

[yop_poll id="574"]