PROGNOS: Sverige kommer att införa vaccinpass

2021 08 31

Två nyckelpartier är öppna för vaccinpass och nu ökar trycket från näringslivet. Min prognos är att Sverige kommer att införa vaccinpass.

Moderaterna vill införa nationella vaccinpass så att fullvaccinerade kan återgå till normala liv och även S-MP-regeringen visar intresse för covidpass.

– Vi har ju från regeringens sida tidigare sagt att när det gäller stora evenemang så är det inte omöjligt att vi skulle behöva de här covidbevisen, säger socialminister Lena Hallengren till SR.

Många olika orsaker

En rad länder i Europa har infört covidpass eller vaccinpass för att uppnå följande:

◾1, Minska smittspridningen och rädda hälsa och liv

◾2, Att fullvaccinerade ska kunna återgå till normala liv igen

◾3, Återfå full verksamhet inom restauranger, musik, kultur, idrott, resor mm

◾4, Minska riskerna för nya mutationer

Resor och nöjen

Moderaterna vill att Sverige får tillbaka ruljangsen inom rese- och nöjesbranschen.

– Inför nationella vaccinpass så att dubbelvaccinerade så långt som möjligt kan återfå sin frihet och återgå till ett normalt liv, fram tills att alla restriktioner avvecklats. Verksamheter som har drabbats hårt av restriktionerna – som resor, kultur, krogar och idrott – ska kunna öppna upp för alla vaccinerade, framhåller partiet.

Över partigränserna

Att även regeringen öppnar för att se på möjligheterna att införa covidpass visar att det finns ett brett intresse över partigränserna för frågan.

DN rapporterar idag dessutom att kraven på vaccinpass kommer från allt fler håll och samtidigt kom idag en ny opinionsmätning som visar att  hela 81 % av svenska folket säger ja till vaccinpass för att komma in på konserter och andra evenemang.

ANALYS
I nuläget har 82 % av alla över 18 år i Sverige fått sin första dos och nästan 70 % även dos 2. Bland ungdomar 15 – 17 år går dessutom vaccinationstakten väldigt snabbt och man är redan uppe i 54 % som fått dos 1. Sverige närmar sig ett läge där upp emot 85 % kan bli fullvaccinerade.

Om vaccinpass kan göra att 85-90 % kan ta stora steg mot att få tillbaka sina normala liv så torde intresset för det vara mycket stort bland allmänheten. Det bevisas även av dagens Sifomätning.

✅ Min prognos är att Sverige kommer att införa vaccinpass.

Då antikroppar eller färskt negativt pcr-test i regel inkluderas så innebär det inte att någon tvingas till vaccination.

[yop_poll id="561"]