Livsmedelsverket går ut med kebabvarning
2024 07 11
Livsmedelsverket har upptäckt nya brister hos en av Sveriges större kebabförsäljare.
Redan i höstas belades företaget, som finns i Malmö, med försäljningsförbud efter att myndigheten slagit fast att krav på bland annat hygien och underhåll inte följdes.
Exempelvis förvarades kebab på bord med såväl mögel som ingrodda fettrester, enligt Livsmedelsverket.
Kort efter det första larmet visade det sig även att kebabtillverkaren, trots säljförbudet, hade sålt omfattande mängder kött till restauranger och grossister i Sverige.
Totalt handlade det om sju ton – motsvarande 50 000 kebabrullar, uppgav SVT vid tillfället.
Nya brister upptäckta
Nu slår Livsmedelsverket återigen larm om samma företag, rapporterar TV4 Nyheterna.
Vid en ny uppföljning i juni upptäckte myndigheten att kött har förvarats oskyddat i frys och att tillverkaren inte kan garantera att tillsatser inte överskrider förbjudna nivåer.
Dessutom anmärker Livsmedelsverket på felaktig datummärkning och “ingrodda äldre produkter i plastgardiner”, erfar tv-kanalen.
Det handlar alltså om städning som inte håller måttet.
LÄS MER: Miljöförvaltningen utfärdar skarp kebabvarning – kan innebära livsfara
Måste åtgärda omedelbart
Kebabtillverkaren måste nu agera omgående. Om inte åtgärderna vidtas kommer företaget att tvingas betala 40 000 kronor.
Huruvida det anmärkta köttet har gått ut till försäljning, likt det gjorde vid tidigare kontroller, framgår inte i rapporteringen av junibesöket.
– Det är såklart allvarligt, men vi ser att företaget har förutsättningar att åtgärda problemen, sade Karin Cerenius, Livsmedelsverkets enhetschef, till SVT för bara några månader sedan.
Uttalandet kom efter att företaget återigen hamnat i blåsväder i februari och riskerade då 150 000 kronor i vite om man inte tog tag i kritiken.
Det handlade då om att en anställd i köttproduktionen burit en engångsrock med äldre blodfläckar och att företaget inte följde provtagningsplanen för listeria.
LÄS MER: Kebaben kan förändras i hela Sverige
"Sett över våra rutiner"
Att Livsmedelsverket inte på nytt förbjöd kebabföretaget att sälja sina produkter berodde på att man ansåg att tillverkaren hade möjlighet att komma tillrätta med bristerna.
Efter det första larmet i höstas meddelade det aktuella företaget att man hade städat lokaler grundligt och uppdaterat sina städrutiner. Dessutom kallade man in ny personal.
– Vi har sett över våra rutiner och uppdaterat våra processer så att de även följer med i utvecklingen, framhöll kebabjätten på sin hemsida vid tillfället.
Företaget har inte kommenterat de nya anklagelserna från juni.
Foto: Takeaway resp Francisco De Legarreta C.
Text: Redaktionen