Nödlarm från Livsmedelsverket – enorm köttskandal uppdagas

2023 11 22

Under gårdagen kom larmet.

Skåne Kebab Döner har förvarat kebabkött på bord med såväl mögel som ingrodda fettrester.

Livsmedelsverket inledde en granskning av företagets anläggning. Myndigheten noterade att det fanns listeria i den färdigstekta kebaben, vilket är en farlig bakterie för bland annat gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

Efter larmet utfärdades ett totalstopp av köttförsäljning från den inspekterade anläggningen.

Men Skåne Kebab Döner har trotsat förbudet.

Nya uppgifter

I dag, tisdag, kommer nya uppgifter om den massiva köttskandalen.

En ny kontroll från Livsmedelsverket visar att Skåne Kebab Dröner har fortsatt att sälja omfattande mängder kött, trots totalförbudet.

Sju ton förbjudet kebabkött har sålts till grossister och restauranger i södra Sverige.

Det motsvarar ungefär 50 000 kebabrullar, rapporterar SVT Nyheter Skåne som tagit del av Livsmedelsverkets nya granskning.

Nödlarm utfärdat

Med anledning av de nya uppgifterna har Livsmedelsverket utfärdat ett så kallat RASFF.

RASFF är ett meddelande om att det har gått ut produkter på marknaden som inte ska finnas där. Det är EU:s system för snabb varning om livsmedel som utgör eller kan antas utgöra en risk för människors hälsa. 

–  Vi kommer nu att meddela de verksamheter som berörs av detta så att köttet återkallas så fort som möjligt, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Säljs på marknaden

Enligt Miljöförvaltningen i Malmö finns det en betydande risk för att det förbjudna köttet säljs på marknaden just nu.

Miljöförvaltningen har därför inlett ett samarbete med Livsmedelsverket.

Nu väntar man på mer information om köttleveranserna.

– Vi väntar på information om vilka verksamheterna är här i Malmö och då kan vi agera så att köttet återkallas och förstörs.

Det säger Arvid Nordland, som är avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö, till SVT.

Företaget kommenterar

Skåne Döner Kebab har kommenterat upptäckten av listeria-bakterien på sin hemsida.

– Det har nyligen skett ett missöde gällande bakterien listeria i vår tillverkningsfabrik vilket vi genast har vidtagit åtgärder för att återställa och förhindra att liknande incidenter händer igen. Vi har sett över våra rutiner och uppdaterat våra processer så att de även följer med i utvecklingen.

– De åtgärder vi vidtagit är: grundlig städning av hela lokalen, uppdatering av kemikalier för städ, uppdaterade städrutiner i enlighet med standard, ny kompetens av personal och uppdatering av HACCP.

Fakta Listeria

- Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida. Den kan få fäste i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där. Bakterien kan föröka sig i kyla och utan syre. Den kan därför orsaka problem i vissa ätfärdiga kylvaror som gravad och rökt fisk med flera veckors hållbarhet.

- Symtom på sjukdomen varierar beroende på vem som drabbas. Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka.

- Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. För dessa personer är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar.

Källa: Livsmedelsverket

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen