Utfärdar skarp kebabvarning: Kan innebära livsfara

2023 04 28

En kraftfull varning har utfärdats efter att en stor mängd kebabrestauranger misslyckats med att deklarera vad maten innehåller.

Direkta konsekvenser skulle kunna vara allergiska chocker, andningsuppehåll och ren livsfara för ovetande allergiker.

89 analyser: "Väldigt allvarligt"

Upptäckten gjordes efter att Miljöförvaltningen i Malmö utfört 89 analyser på 30 kebaber inköpta från 20 olika butiker, restauranger och grossister, rapporterar Sydsvenskan och SVT Skåne.

I var tredje kebab fanns odeklarerade allergener.

– Det här är väldigt allvarligt. Kebab är Malmös nationalrätt, uttrycker Maria Svensson som är enhetschef på Miljöförvaltningen.

"Jättesvårt att andas"

Även Mikael Ewing, livsmedelsinspektör i staden, förfäras av upptäckten.

Han påpekar dessutom att de tog ganska få prover, vilket gör att man hittade så pass många brister än mer alarmerande.

– Odeklarerade allergener kan leda till en allergisk reaktion. Man kan bli så illa däran att man får väldigt ont i magen, kräks eller får jättesvårt att andas, säger inspektören till SVT.

Tre ämnen

Senap, selleri och mjölk var de tre odeklarerade allergenerna som Miljöförvaltningen hittade.

Samtliga upptäcktes hos restauranger och grossister, medan butikerna hade en korrekt ingrediensförteckning. En del produkter har nu förbjudits och försäljare har tvingats slänga eller skicka tillbaka varor.

Att krogbesökare i Malmö har drabbats av allergiska chocker har hänt förr. Då har det handlat om nötter, berättar Maria Svensson.

– Men det kan vara lika allvarligt om någon som är allergisk mot till exempel senap får i sig senap, som vi hittade i flera av våra kebabprover.

Inte ovanligt med överkänslighet

Att lida av överkänslighet mot mat är inte ovanligt bland befolkningen i Sverige.

Drygt 15 procent är drabbade av just detta, enligt Livsmedelsverket.

– Det kan till exempel vara allergi, celiaki, laktosintolerans eller någon annan överkänslighetsreaktion, framhåller myndigheten på sin webbplats.

"Måste få reda på"

Livsmedelsverket betonar att allergiker alltid ska läsa ingrediensförteckningen. Även för livsmedel som man handlar ofta, eftersom det ibland förändras.

I det här fallet skulle dock exempelvis senapsallergiker få i sig ämnet ändå – eftersom konsumenten alltså inte hade någon möjlighet att ta del av informationen.

– Kunden måste få reda på vilken allergen som finns i förpackningen och produkten, klargör Mikael Ewing.

Foto: Anima Visual

Text: Redaktionen