Utfärdar skarp kebabvarning: Kan innebära livsfara

2023 04 28

En kraftfull varning har utfärdats efter att en stor mängd kebabrestauranger misslyckats med att deklarera vad maten innehåller.

Direkta konsekvenser skulle kunna vara allergiska chocker, andningsuppehåll och ren livsfara för ovetande allergiker.

89 analyser: "Väldigt allvarligt"

Upptäckten gjordes efter att Miljöförvaltningen i Malmö utfört 89 analyser på 30 kebaber inköpta från 20 olika butiker, restauranger och grossister, rapporterar Sydsvenskan och SVT Skåne.

I var tredje kebab fanns odeklarerade allergener.

– Det här är väldigt allvarligt. Kebab är Malmös nationalrätt, uttrycker Maria Svensson som är enhetschef på Miljöförvaltningen.

"Jättesvårt att andas"

Även Mikael Ewing, livsmedelsinspektör i staden, förfäras av upptäckten.

Han påpekar dessutom att de tog ganska få prover, vilket gör att man hittade så pass många brister än mer alarmerande.

– Odeklarerade allergener kan leda till en allergisk reaktion. Man kan bli så illa däran att man får väldigt ont i magen, kräks eller får jättesvårt att andas, säger inspektören till SVT.

Tre ämnen

Senap, selleri och mjölk var de tre odeklarerade allergenerna som Miljöförvaltningen hittade.

Samtliga upptäcktes hos restauranger och grossister, medan butikerna hade en korrekt ingrediensförteckning. En del produkter har nu förbjudits och försäljare har tvingats slänga eller skicka tillbaka varor.

Att krogbesökare i Malmö har drabbats av allergiska chocker har hänt förr. Då har det handlat om nötter, berättar Maria Svensson.

– Men det kan vara lika allvarligt om någon som är allergisk mot till exempel senap får i sig senap, som vi hittade i flera av våra kebabprover.

Inte ovanligt med överkänslighet

Att lida av överkänslighet mot mat är inte ovanligt bland befolkningen i Sverige.

Drygt 15 procent är drabbade av just detta, enligt Livsmedelsverket.

– Det kan till exempel vara allergi, celiaki, laktosintolerans eller någon annan överkänslighetsreaktion, framhåller myndigheten på sin webbplats.

"Måste få reda på"

Livsmedelsverket betonar att allergiker alltid ska läsa ingrediensförteckningen. Även för livsmedel som man handlar ofta, eftersom det ibland förändras.

I det här fallet skulle dock exempelvis senapsallergiker få i sig ämnet ändå – eftersom konsumenten alltså inte hade någon möjlighet att ta del av informationen.

– Kunden måste få reda på vilken allergen som finns i förpackningen och produkten, klargör Mikael Ewing.

Foto: Anima Visual

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Bluff på Ica – kunder kommer att bli besvikna

2024 07 10

I januari gick Ica ut och lovade sänkta priser under 2024.

Matjätten hävdade att man investerade en dryg miljard för att sänka ordinariepriser och “bibehålla redan låga priser”.

Enligt Ica skulle sänkningen inledas i mars månad och fortgå löpande under året. Alla konsumenter i landet skulle märka skillnad, var budskapet.

– Det kommer fortsatt att vara olika priser i våra butiker då vi alla är fria handlare i samverkan, men kunden kommer att märka att man kan handla vardagsvaror till lägre priser var man än befinner sig i Sverige, sade Peter Jonsson, ordförande i Icas Sverigeråd som representerar landets Ica-handlare, vid tillfället.

Höjer priserna – mer än övriga

Tre månader efter att den utlovade sänkningen skulle ha börjat lyser satsningen fortfarande med sin frånvaro.

Ica har tvärtom till och med höjt sina matpriser med 0,6 procent de senaste tre månaderna, uppger oberoende sajten Matpriskollen.

Det är mer än övriga kedjor som i snitt höjt med 0,3 procent och en besvikelse för många med tanke på Icas genomslagskraft på marknaden.

– Det skulle få en stor effekt för den allmänna matprisbilden i Sverige om denna sänkning också skulle nå konsumenterna. Vi fortsätter därför att följa utvecklingen, säger Matpiskollens vd och grundare Ulf Mazur i en kommentar.

Motsvarar halva marknaden

Matpriskollen konstaterar att Ica har en marknadsandel som motsvarar drygt halva Sveriges dagligvarumarknad.

Om matjätten skulle sänka sina priser i verkligheten skulle det med andra ord få stor betydelse för större delen av landets konsumenter.

Faktum är dock att Icas vd Nina Jönsson redan i februari flaggade för att prislöftet var i fara.

– På grund av att våra butiker driver sina egna företag och de konkurrerar med varandra så de sätter sina priser själva, sade hon till SR Ekot vid tillfället.

Samtidigt finns det inga hinder för en enskild Ica-handlare att öka sina marginal när Ica sänker priserna centralt.

– De kan absolut sänka priserna för kunderna, sade Nina Jönsson.

Foto: Ica-gruppen

Text: Redaktionen