Kremls utspel: Varnar för invasion

2023 03 30

Ryssland tror att Ukraina ska försöka invadera Belarus.

Syftet påstås vara att största den nuvarande belarusiska regeringen som leds av diktatorn Alexandr Lukasjenko.

Det säger Rysslands vice utrikesminister Mikhail Galuzin i en tv-intervju, enligt regimtrogna mediebyrån TASS.

– Under de senaste månaderna har retoriken från medlemmar av “belaruriska nationalistiska formationer” som kämpar vid sidan av Ukrainas väpnade styrkor i Donbas, som aktivt stöds av Kyivregimen och dess västerländska materialhanterare, hårdnat avsevärt, säger toppdilpomaten.

"Fullskalig invasion av fienden"

Mikhael Galuzin uppmanar belarusisk säkerhetstjänst att, med stöd av regionala styrkor, ta hänsyn till riskerna för en "fullskalig invasion av fienden”, skriver den ryska nyhetsbyrån.

– Ledarna och befälhavarna för dessa legosoldater säger öppet att de i framtiden planerar att använda sin stridserfarenhet för att med våld störta den nuvarande belarusiska ledarskapet, påstår den vice utrikesministern.

– Med detta i åtanke kan man inte utesluta en möjlig utplacering av sådana sabotagegrupper i republiken.

Lukasjenko pressas

Lukasjenko uppges nu utsättas för stor press av Vladimir Putin. I veckan bekräftade Ryssland planer på att placera ut taktiska kärnvapen i just Belarus.

Det senaste utspelet från Rysslands vice utrikesminister har inte gjorts utan Putins godkännande, tror Artyom Shraibman, politisk analytiker från Belarus.

– Han (Lukasjenkjo, red. anm.) har gett upp mycket militär självständighet, men har fått ekonomiska fördelar i utbyte. Jag är rätt säker på att han ser bytet som en framgång, säger han till Newsweek.

"Kärnvapengisslan"

Att kärnvapen placeras ut i Belarus kommer att bidra till att destabilisera landet. Det anser Oleksij Danilov, ledare i Ukrainas säkerhetsråd.

– Kreml har tagit Belarus som kärnvapengisslan, framhöll han nyligen på Twitter. 

Draget har även hånats från den ukrainska regeringen.

– Putin erkänner att han är rädd att förlora och allt han kan göra är att skrämma med taktiker, twittrade Volodymyr Zelenskys rådgivare Mykhailo Podylak.

Attackerades inifrån

För en månad sedan skakades Belarus av rapporter om explosioner utanför landets huvudstad.

Ett ryskt radarplan hade sprängts i bitar – en aktion som belarusiska oppositionsgruppen Bypol tog på sig ansvaret för.

Strax innan hade uppgifter om nya läckta dokument avslöjat en rysk plan om att mer eller mindre helt ta över grannlandet.

– Rysslands mål gällande Belarus är det samma som med Ukraina, skillnaden är att i Belarus förlitar de sig på tvång snarare än krig, sade Michael Carpenter, USA:s ambassadör till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

LÄS MER: Uppgifter: Putins brutala plan för att ta över Belarus avslöjad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen