UPPGIFTER: Putins brutala plan för Belarus avslöjad

2023 02 21

Rysslands diktator Vladimir Putin planerar att mer eller mindre helt ta över grannlandet Belarus.

Det framgår i ett läckt dokument från Rysslands presidentadministration, uppger Expressen som tillsammans med journalister i USA och Europa ligger bakom avslöjandet.

Handlingens äkthet ska ha bekräftats av ett flertal västerländska underrättelsetjänster.

– Rysslands mål gällande Belarus är de samma som med Ukraina, skillnaden är att i Belarus förlitar de sig på tvång snarare än krig. Deras slutmål är ändå en fullskalig inkorporering av landet, säger Michael Carpenter, USA:s ambassadör till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, till Yahoo News som samarbetar med tidningen.

Stegvis plan till 2030

Planen sträcker sig till fram till och med 2030 och är planerad i flera steg.

I korthet går Putins strategi ut på att inledningsvis bland annat ta kontroll över belarusiska medier och utöva förtryck av den belarusiska kulturen och dess språk.

Ryssland uppges även planera att sätta in proryska grupper i såväl politisk som militär elit samt införa rysk lag och valuta.

Dessutom ska det finnas på Kremls  lista att byta ut belarusiska medborgares pass till ryska för att skapa ett “lager” av ryska medborgare i landet.

Uppges vilja "sluka" Belarus

Strax för jul besökte Putin sin allierade diktator Alexandr Lukasjenko i en uppmärksammad resa till Minsk

Ryska politiska motståndare varnade redan då att Putin var på väg att “sluka” Belarus, enligt Sky News.

– Ryssland har inget intresse av att sluka någon. Det finns ingen ändamålsenlighet i det här. Det är inte ett övertagande, det är en fråga om politisk anpassning, sade Putin då han fick frågan på en presskonferens som beskrevs som “bisarr”.

"Höjden av ironi"

Putins svar beskrevs av amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price som “höjden av ironi”.

– Vi har hört de här uttalanden från president Putin. Samtidigt har vi sedan konfliktens första dagar och veckorna dessförinnan sett hur Lukasjenkos regim väsentligen avstår sin suveränitet och sin självständighet mot Ryssland, säger han enligt CNN.

Försöker stanna vid makten

Häromåret presenterade Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994, förslag på hur han skulle kunna förlänga sin mandatperiod som löper ut 2025.

– Lukasjenko har öppnat en väg för att presidentskapet ska fortsätta för honom själv till åtminstone 2035. Då kommer han att vara 81 år gammal, säger en politisk kommentator till nyhetsbyrån AP.

LÄS MER: Oroväckande förberedelser i Belarus

LÄS MER: Putins delegation sprider skräck

LÄS MER: Kontroversiell uppmaning från Belarus diktator

Foto: Press Service of the President of the Republic of Belarus

Text: Redaktionen