EUROPA: Putin uttalar sig om fruktat scenario

2022 12 20

Den inhemska oppositionen i Ryssland varnar för att Putin är på väg att “sluka” ännu ett land.

Igår kväll rapporterades det om att Vladimir Putin förbereder ännu ett krig i Europa, den här gången mot Ukrainas grannland Moldavien.

Nu är ytterligare en granne till det redan invaderade och hårt krigsdrabbade landet på tapeten för diktatorns planer att expandera sitt Ryssland, rapporterar Sky News.

Enligt ryska politiska motståndare till Putin är han nämligen på väg att “sluka” Belarus – vars ledare och allierade diktator Alexandr Lukasjenko han åkte för att besöka i Minsk igår.

Putin kommenterar

På en bisarr gemensam presskonferens fick de båda diktatorerna inte en enda fråga om kriget i Ukraina, enligt både Sky News och CNN.

En journalist bad dock Putin att kommentera spekulationerna om att hans besök är en pusselbit i ett försök att sluka Belarus och absorbera grannlandet till Ryssland.

Någonting som den ryska ledaren avfärdade som “dumt”. 

– Ryssland har inget intresse av att sluka någon. Det finns ingen ändamålsenlighet i det här. Det är inte ett övertagande, det är en fråga om politisk anpassning, säger Putin enligt Sky News.

"Höjden av ironi"

Putins svar beskrevs av amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price som “höjden av ironi”.

– Vi har hört de här uttalanden från president Putin. Samtidigt har vi sedan konfliktens första dagar och veckorna dessförinnan sett hur Lukasjenkos regim väsentligen avstår sin suveränitet och sin självständighet mot Ryssland, säger han enligt CNN.

"Vill svälja Belarus som Ukraina"

Analysen att Putins mål är att annektera och ta över Belarus är någonting som sedan besöket i grannlandet yttrats även på svensk mark.

Putins övergripande mål är oförändrat: att förnya försöken att införliva Belarus i den Ryska federationen, på samma sätt som han ville svälja Ukraina. Ett första steg skulle vara att öka den politiska och militära integrationen mellan de två länderna, givetvis under Moskvas kontroll, framhåller DN:s Michael Winiarski.

Dessutom anser SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström att risken att Belarus inom kort tar steget att ansluta sig till kriget är “väldigt stor”.

"Vi är farligast på jorden"

Vladimir Putin och Alexandr Lukasjenko har en nära och lång relation med varandra. Ledarnas respektive nationer är allierade och Belarus har vid flera tillfällen tillåtit Ryssland att attackera Ukraina från belarusiskt territorium.

Lukasjenko har dessutom tidigare bekräftat att hans land ställt om sina stridsflygplan så att de kan beväpnas med kärnvapen, vilket spädde på spekulationerna att Ryssland vill utnyttja landet ännu mer i kriget.

Under Putins besök i Minsk skämtade dock den belarusiska diktatorn bort omvärldens oro över en ny eskalering.

– Vi är de farligaste och giftigaste personerna på planeten. Vi har bara en dispyt: Vem som är värst, säger han enligt den exilryska tidningen Meduza.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen