EUROPA: Putin uttalar sig om fruktat scenario

2022 12 20

Den inhemska oppositionen i Ryssland varnar för att Putin är på väg att “sluka” ännu ett land.

Igår kväll rapporterades det om att Vladimir Putin förbereder ännu ett krig i Europa, den här gången mot Ukrainas grannland Moldavien.

Nu är ytterligare en granne till det redan invaderade och hårt krigsdrabbade landet på tapeten för diktatorns planer att expandera sitt Ryssland, rapporterar Sky News.

Enligt ryska politiska motståndare till Putin är han nämligen på väg att “sluka” Belarus – vars ledare och allierade diktator Alexandr Lukasjenko han åkte för att besöka i Minsk igår.

Putin kommenterar

På en bisarr gemensam presskonferens fick de båda diktatorerna inte en enda fråga om kriget i Ukraina, enligt både Sky News och CNN.

En journalist bad dock Putin att kommentera spekulationerna om att hans besök är en pusselbit i ett försök att sluka Belarus och absorbera grannlandet till Ryssland.

Någonting som den ryska ledaren avfärdade som “dumt”. 

– Ryssland har inget intresse av att sluka någon. Det finns ingen ändamålsenlighet i det här. Det är inte ett övertagande, det är en fråga om politisk anpassning, säger Putin enligt Sky News.

"Höjden av ironi"

Putins svar beskrevs av amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price som “höjden av ironi”.

– Vi har hört de här uttalanden från president Putin. Samtidigt har vi sedan konfliktens första dagar och veckorna dessförinnan sett hur Lukasjenkos regim väsentligen avstår sin suveränitet och sin självständighet mot Ryssland, säger han enligt CNN.

"Vill svälja Belarus som Ukraina"

Analysen att Putins mål är att annektera och ta över Belarus är någonting som sedan besöket i grannlandet yttrats även på svensk mark.

Putins övergripande mål är oförändrat: att förnya försöken att införliva Belarus i den Ryska federationen, på samma sätt som han ville svälja Ukraina. Ett första steg skulle vara att öka den politiska och militära integrationen mellan de två länderna, givetvis under Moskvas kontroll, framhåller DN:s Michael Winiarski.

Dessutom anser SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström att risken att Belarus inom kort tar steget att ansluta sig till kriget är “väldigt stor”.

"Vi är farligast på jorden"

Vladimir Putin och Alexandr Lukasjenko har en nära och lång relation med varandra. Ledarnas respektive nationer är allierade och Belarus har vid flera tillfällen tillåtit Ryssland att attackera Ukraina från belarusiskt territorium.

Lukasjenko har dessutom tidigare bekräftat att hans land ställt om sina stridsflygplan så att de kan beväpnas med kärnvapen, vilket spädde på spekulationerna att Ryssland vill utnyttja landet ännu mer i kriget.

Under Putins besök i Minsk skämtade dock den belarusiska diktatorn bort omvärldens oro över en ny eskalering.

– Vi är de farligaste och giftigaste personerna på planeten. Vi har bara en dispyt: Vem som är värst, säger han enligt den exilryska tidningen Meduza.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen