JUST NU: Kontroversiell uppmaning från Belarus diktator

2022 11 24

Alexandr Lukasjenko uppmanar Ukraina att lägga ned hela sitt försvar mot den ryska invasionen.

– Allt är i Ukrainas händer nu om de inte vill att ett stort antal människor ska dö, säger den belarusiska diktatorn enligt Sky News.

Jämför med Nazityskland

Det mycket kontroversiella uttalandet insinuerar att hemska konsekvenser väntar om inte Ukraina ger upp.

– Det är svårt och komplicerat, men de måste sluta. Annars väntar förstörelsen av Ukraina, säger Lukasjenko .

Han tillägger:

– Se här, vi stred mot Nazityskland och 30 miljoner dog. Vem kommer ihåg det idag? Enbart Belarus och Ryssland. Så såren är läkta, vi är inte bara redo att prata utan även att samarbeta och bli vänner (...) Vi måste kunna förklara för det ukrainska folket vad som har hänt.

Kontrade med egen uppmaning

Strax efter Lukatjenkos uttalande kontrade Ukraina med en egen uppmaning till Belarus, och vände sig då till landets alla medborgare.

I en video inspelad av Ukrainas väpnade styrkor vädjade man till Belarus invånare att stoppa sitt land från att engagera sig i kriget, rapporterar Sky News.

– Ukraina betraktar inte ert land, särskilt ert folk, som en fiende, framhölls det i meddelandet.

Gav löfte till Belarus folk

I videon uppmanade man vidare belarusier att rapportera misstänkta handlingar nära kritiska infrastrukturanläggningar till myndigheter.

Man gav också ett löfte till det belarusiska folket.

– VI kommer inte att utföra några aggressiva handlingar på det vitryska territoriet. Detta är Ukrainas officiella ståndpunkt. Idag beror mycket på varje person, vi hoppas på er vaksamhet och förståelse för situationen.

Allierad med Putin

Belarus är det enda land i Europa som ställt sig bakom Vladimir Putins invasion av Ukraina genom att tillåta ryska trupper använda deras land för att ta sig över den ukrainska gränsen.

I oktober meddelade Lukasjenko att han tillsammans med Ryssland har upprättat en regional militärstyrka som placeras vid gränsen mot Ukraina och Polen.

Diktatorn stod vid samma tillfälle för ett besynnerligt påstående om att Ukraina planerar att attackera Belarus.

– Jag har redan sagt att Ukraina inte bara överväger, utan planerar attacker på Belarus territorium.  De pressas av sina beskyddare att släppa lös ett krig mot Belarus för att dra in oss i konflikten, sa Lukasjenko enligt statliga nyhetskanalen Belta.

Ett uttalande oroar

Enligt Katarina Engberg, senior rådgivare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS), kan diktatorns utspel tyda på att kriget får en ny front i norra Ukraina. 

Mest oroväckande är Lukasjenkos uttalande gällande Polen och kärnvapen, konstaterar Katarina Engberg.

– Lukasjenko sa att det finns tecken på att man i Polen kan vilja placera ut kärnvapen och att man då bör vida motåtgärder. Det kan vara en eskalering genom att man från rysk sida placerar kärnvapen i Belarus, säger hon till SVT Nyheter.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen