Nytt ryskt hot efter dagens attacker

2022 10 10

Under måndagen har Ryssland avfyrat mer än 80 robotar mot åtminstone tio städer i Ukraina.

Minst elva personer har dödats.

Enligt Vladimir Putins föregångare Dmitrij Medvedev är dagens attacker bara början.

– Första akten är genomförd, skriver Medvedev på sina sociala medier enligt Moscow Times.

Medvedev, som numera är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, tillade att Rysslands mål är att  ”förstöra Ukrainas politiska regim”.

Avfyrats från Belarus

Enligt den ukrainska underrättelsetjänsten har ryska styrkor avfyrat över 80 robotar mot städer i hela landet – från Lviv i väst till Charkiv i öst.

Ukraina uppger även att Ryssland har använt iranska drönare som avfyrats från grannlandet Belarus.

Under måndagen meddelade Belarus diktator  Alexandr Lukasjenko att han gett order om att belarusiska och ryska soldater ska bilda en ny regional styrka som utplaceras vid gränsen mot Polen och Ukraina.

Belarus och Iran - två grymma diktaturer - är Rysslands närmaste allierade i det brutala anfallskriget mot Ukraina.

Samtidigt varnar Lukasjenko för att Ukraina förbereder en attack mot Belarus.

– Jag har redan sagt att Ukraina inte bara överväger, utan planerar attacker på Belarus territorium. Naturligtvis behöver ukrainarna absolut inte göra detta. 

– Varför skulle de behöva öppna en andra front vid vår södra gräns som är deras norra gräns? Detta är galenskap utifrån en militär synvinkel. Ändå har processen börjat. De pressas av sina beskyddare att släppa lös ett krig mot Belarus för att dra in oss i konflikten, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Vill undvika att skicka soldater

Enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och militärstrateg vid Försvarshögskolan, är det troligt att Lukasjenko febrilt arbetar för att undvika ett militärt deltagande i kriget.

Samtidigt pressas han av sina allierade i Moskva.

–  Jag tror att Lukasjenko fortsätter att gå en slags balansgång där man undviker att sätta in soldater i Ukraina, säger Joakim Paasikivi till DN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen