Nytt ryskt hot efter dagens attacker

2022 10 10

Under måndagen har Ryssland avfyrat mer än 80 robotar mot åtminstone tio städer i Ukraina.

Minst elva personer har dödats.

Enligt Vladimir Putins föregångare Dmitrij Medvedev är dagens attacker bara början.

– Första akten är genomförd, skriver Medvedev på sina sociala medier enligt Moscow Times.

Medvedev, som numera är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, tillade att Rysslands mål är att  ”förstöra Ukrainas politiska regim”.

Avfyrats från Belarus

Enligt den ukrainska underrättelsetjänsten har ryska styrkor avfyrat över 80 robotar mot städer i hela landet – från Lviv i väst till Charkiv i öst.

Ukraina uppger även att Ryssland har använt iranska drönare som avfyrats från grannlandet Belarus.

Under måndagen meddelade Belarus diktator  Alexandr Lukasjenko att han gett order om att belarusiska och ryska soldater ska bilda en ny regional styrka som utplaceras vid gränsen mot Polen och Ukraina.

Belarus och Iran - två grymma diktaturer - är Rysslands närmaste allierade i det brutala anfallskriget mot Ukraina.

Samtidigt varnar Lukasjenko för att Ukraina förbereder en attack mot Belarus.

– Jag har redan sagt att Ukraina inte bara överväger, utan planerar attacker på Belarus territorium. Naturligtvis behöver ukrainarna absolut inte göra detta. 

– Varför skulle de behöva öppna en andra front vid vår södra gräns som är deras norra gräns? Detta är galenskap utifrån en militär synvinkel. Ändå har processen börjat. De pressas av sina beskyddare att släppa lös ett krig mot Belarus för att dra in oss i konflikten, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Vill undvika att skicka soldater

Enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och militärstrateg vid Försvarshögskolan, är det troligt att Lukasjenko febrilt arbetar för att undvika ett militärt deltagande i kriget.

Samtidigt pressas han av sina allierade i Moskva.

–  Jag tror att Lukasjenko fortsätter att gå en slags balansgång där man undviker att sätta in soldater i Ukraina, säger Joakim Paasikivi till DN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen