UPPGIFTER: Belarus attackerat

2023 03 30

Flera medier rapporterar om explosioner utanför Belarus huvudstad Minsk.

Explosionerna ska ha ägt rum vid en flygbas under söndagen, rapporterar bland annat ukrainska Kyiv Independent och exilryska tidningen Meduza.

Medierna hänvisar till den belarusiska oppositionsgruppen Bypol samt gruppens ledare Aliaksander Azarov som ska ha tagit på sig attacken.

– Flera explosioner inträffade på det det belarusiska militärflygfältet i Machulishchi, beläget 12 kilometer från Minsk, skriver Meduza.

Sprängt ett ryskt flygplan

Enligt uppgifterna ska ett ryskt radarplan ha sprängts i bitar i attacken, som sägs ha möjliggjorts med hjälp av drönare.

– Det här är den mest framgångsrika aktionen sedan början på 2022, framhåller Franak Viacorka, rådgivare till en av Bypols ledare Svetlana Tichanovskaja, på Twitter.

Han syftar på att planet sprängts.

– Jag är stolt över alla belarusier som fortsätter bekämpa den ryska hybridockupationen och slåss för Ukrainas frihet, twittrar Svetlana Tichanovskaja själv.

Rysk militärbloggare bekräftar

Attacken ska även ha bekräftats av en rysk militärbloggare vid namn Semyon Pegov, även kallad War Gonzo, enligt tidningen Nasha Niva.

– Med största sannolikhet handlar det om drönarattacker mot militär infrastruktur, framhåller han.

Tidningen skriver också att planet som attackerats är av samma typ som används i kriget för att rikta missiler mot Ukraina.

Skyller på Ukraina

Trots att belarusisk opposition har tagit på sig attacken vägrar landets diktator Alexandr Lukasjenko tro att den utförts av inhemskt motstånd.

Diktatorn skyller istället explosionerna på Ukraina och enligt belarusisk media har landet höjt bevakningen längs den ukrainska gränsen.

– Vi övervakar varje kilometer för att förhindra att de påstådda sabotagetrupperna återvänder till Ukraina, uppger en källa från Belarus militära gränspatrull till tidningen Nasha Niva.

Enligt Aliaksandr Azarov ska dock de ansvariga redan ha flytt till säkrare platser.

– De är nu i säkerhet utomlands, säger han till Belsat, en belarusisk tv-station baserad i Polen.

Dokument om övertagande av Belarus "kan vara äkta"

Varken Belarus eller Ryssland har i skrivande stund officiellt kommenterat attacken. Den har inte heller bekräftats av oberoende medier.

Belarus deltar inte med trupper i kriget, men har vid ett flertal tillfällen tillåtit de ryska styrkorna att attackera Ukraina från belarusiskt territorium.

Förra veckan avslöjade Expressen tillsammans med internationella medier att Vladimir Putin planerar ett övertagande av just Belarus, baserat på ett läckt dokument.

Ett dokument som “kan vara äkta” enligt Lukasjenko själv som nu ska ha diskuterat saken med Putin.

– Det är möjligt att det kan ha funnits ett sådant dokument, säger Lukasjenko enligt Belta.

LÄS MER: Uppgifter: Putins brutala plan för att ta över Belarus avslöjad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen