UPPGIFTER: Belarus attackerat

2023 03 30

Flera medier rapporterar om explosioner utanför Belarus huvudstad Minsk.

Explosionerna ska ha ägt rum vid en flygbas under söndagen, rapporterar bland annat ukrainska Kyiv Independent och exilryska tidningen Meduza.

Medierna hänvisar till den belarusiska oppositionsgruppen Bypol samt gruppens ledare Aliaksander Azarov som ska ha tagit på sig attacken.

– Flera explosioner inträffade på det det belarusiska militärflygfältet i Machulishchi, beläget 12 kilometer från Minsk, skriver Meduza.

Sprängt ett ryskt flygplan

Enligt uppgifterna ska ett ryskt radarplan ha sprängts i bitar i attacken, som sägs ha möjliggjorts med hjälp av drönare.

– Det här är den mest framgångsrika aktionen sedan början på 2022, framhåller Franak Viacorka, rådgivare till en av Bypols ledare Svetlana Tichanovskaja, på Twitter.

Han syftar på att planet sprängts.

– Jag är stolt över alla belarusier som fortsätter bekämpa den ryska hybridockupationen och slåss för Ukrainas frihet, twittrar Svetlana Tichanovskaja själv.

Rysk militärbloggare bekräftar

Attacken ska även ha bekräftats av en rysk militärbloggare vid namn Semyon Pegov, även kallad War Gonzo, enligt tidningen Nasha Niva.

– Med största sannolikhet handlar det om drönarattacker mot militär infrastruktur, framhåller han.

Tidningen skriver också att planet som attackerats är av samma typ som används i kriget för att rikta missiler mot Ukraina.

Skyller på Ukraina

Trots att belarusisk opposition har tagit på sig attacken vägrar landets diktator Alexandr Lukasjenko tro att den utförts av inhemskt motstånd.

Diktatorn skyller istället explosionerna på Ukraina och enligt belarusisk media har landet höjt bevakningen längs den ukrainska gränsen.

– Vi övervakar varje kilometer för att förhindra att de påstådda sabotagetrupperna återvänder till Ukraina, uppger en källa från Belarus militära gränspatrull till tidningen Nasha Niva.

Enligt Aliaksandr Azarov ska dock de ansvariga redan ha flytt till säkrare platser.

– De är nu i säkerhet utomlands, säger han till Belsat, en belarusisk tv-station baserad i Polen.

Dokument om övertagande av Belarus "kan vara äkta"

Varken Belarus eller Ryssland har i skrivande stund officiellt kommenterat attacken. Den har inte heller bekräftats av oberoende medier.

Belarus deltar inte med trupper i kriget, men har vid ett flertal tillfällen tillåtit de ryska styrkorna att attackera Ukraina från belarusiskt territorium.

Förra veckan avslöjade Expressen tillsammans med internationella medier att Vladimir Putin planerar ett övertagande av just Belarus, baserat på ett läckt dokument.

Ett dokument som “kan vara äkta” enligt Lukasjenko själv som nu ska ha diskuterat saken med Putin.

– Det är möjligt att det kan ha funnits ett sådant dokument, säger Lukasjenko enligt Belta.

LÄS MER: Uppgifter: Putins brutala plan för att ta över Belarus avslöjad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Bank-ID stoppas i matbutiker

2024 10 06

Kunder stoppas från att legitimera sig med bank-ID i matbutiker.

E-legitimationer som Bank-ID och Freja används allt mer i dagens samhälle.

Digitala legitimationer kan inte bara användas när man handlar på nätet, man kan också använda det i exempelvis butiker för att legitimera sig.

Men nu har flera matbutiker valt att säga nej till Bank-ID, rapporterar SR.

Skapar problem

Det handlar bland annat om ICA Ekershallen i Örebro.

Där har man beslutat att kunder inte längre ska få använda Bank-ID för att legitimera sig i samband med ålderskontroll när de köper till exempel snus, cigaretter eller energidryck.

Anledningen är att många falska appar används.

– Det figurerar jättebra gjorda – alltså bra i den bemärkelsen att de är skickligt gjorda – falska appar, helt enkelt. De är praktiskt taget omöjliga att skilja från de äkta, säger ICA-handlaren Tony Oskarsson till radiokanalen.

En del kunder har förvånats över butikens nya policy, rapporterar Nerikes Allehanda.

Butiken kommer dock fortfarande att acceptera e-legitimation när man hämtar ut paket, men inte vid försäljning av tobak och energidryck.

Och ICA Ekershallen är inte ensamma om att sätta stopp för digitala legitimationer i samband med ålderskontroll.

Andra butiker gör likadant

Även andra matbutiker har fattat samma beslut.

Det gäller till exempel en butik i Falun, rapporterar P4 Dalarna.

Anledningen är att unga använder fejkade e-leg för att köpa exempelvis snus och kringgå ålderskontrollen.

– Vårt mål är ju att aldrig sälja till minderåriga, och det här utgör ju kanske en svårighet. Det är inte lika lätt som att ta ett ID och titta på, säger Per Erik Jansson, butikschef, till radiokanalen.

Finns en lösning

På Bank-ID känner man till problemet, men menar att det är lätt att lösa. Man bör dels undersöka e-legitimationen noga.

– Och sedan rekommenderar jag, om man är osäker, att läsa av med en annan bank-ID-app, och det går lätt. Du blippar och läser av, sedan är det klart, säger Bank-ID:s pressansvariga, Charlotte Pataky, till radiokanalen.

Som kund kan man dock inte kräva att få använda bank-ID, utan butikerna är fria att själva bestämma. Det finns inga lagar som reglerar användningsområdet för bank-ID, utan det är företaget självt som bestämmer om man vill acceptera e-legitimationen, skriver Konsumenternas på sin hemsida.

Text: Redaktionen


Klädjätte i konkurs – har flera butiker i Sverige

2024 10 06

Krisen är ett faktum för ett av Skandinaviens större bolag inom klädbranschen.

Så sent som förra veckan kastades handduken in för Odd Mollys svenska bolag.

Ägaren till det krisande varumärket är den danska jätten Nordic Fashion Brands – som nu följer Odd Mollys fotspår och ansöker om konkurs för sig själva.

Det rapporterar danska medier.

– Det började med sent inlämnade räkenskaper, och det har slutat här. Och det är en katastrof på alla möjliga sätt, men det finns inget vi kan göra åt det. Man måste se framåt, säger Nick Jensen, bolagets styrelseordförande, i ett uttalande till DetailWatch enligt TV2.

Äger även Noa Noa

Nordic Fashion Brands äger även den populära klädkedjan Noa Noa.

Kedjan är exempelvis stor hos onlinebutiken Zalando som erbjuder hundratals varor därifrån. Dessutom finns det sju fysiska butiker i Sverige, bland annat i Malmö, Göteborg och Örebro.

Vad som kommer hända med dessa butiker samt dess anställda finns det i nuläget inga uppgifter om.

I Norge gick Noa Noa i konkurs i augusti och det går inte längre att köpa deras kläder varken där eller i Danmark – butikerna i Helsingör och Roskilde har nämligen slagit igen.

Varit försatt i rekonstruktion

Enligt sajten Ehandel har Nordic Fashion Brands varit under tvångsupplösning i Danmark och försattes därefter i rekonstruktion.

Advokaten Anders Ørskov Melballe har utsetts till konkursförvaltare.

Han säger till DetailWatch att det finns ett stort varulager i bolaget, som även inkluderar butiker och immateriella rättigheter. Det senare syftar bland annat på företagets varumärke och logotyp.

En kalldusch

Noa Noa grundades 1981 av bröderna Harald och Lars Holsetin. 

Varumärket har främst fokuserat på kvinnliga kunder och skriver på sin hemsida att man initialt erbjöd ett “femininare och mer romantiskt alternativ till den då rådande trendens hårdare och tuffare mode”.

Kollektionerna skapas i Danmark, där såväl ägaren som butikerna alltså slår igen.

Konkursen är en kalldusch för Noa Noa som talade om samarbetet med Nordic Fashion Brands som “en ny spännande resa”.

Förutom Noa Noa och Odd Molly äger Nordic Fashion Brands även följande varumärken:

- Unmade Copenhagen

- Denim Project

- Noa Noa Miniature

Foto: A.  Beliaikin

Text: Redaktionen