UPPGIFTER: Belarus attackerat

2023 03 30

Flera medier rapporterar om explosioner utanför Belarus huvudstad Minsk.

Explosionerna ska ha ägt rum vid en flygbas under söndagen, rapporterar bland annat ukrainska Kyiv Independent och exilryska tidningen Meduza.

Medierna hänvisar till den belarusiska oppositionsgruppen Bypol samt gruppens ledare Aliaksander Azarov som ska ha tagit på sig attacken.

– Flera explosioner inträffade på det det belarusiska militärflygfältet i Machulishchi, beläget 12 kilometer från Minsk, skriver Meduza.

Sprängt ett ryskt flygplan

Enligt uppgifterna ska ett ryskt radarplan ha sprängts i bitar i attacken, som sägs ha möjliggjorts med hjälp av drönare.

– Det här är den mest framgångsrika aktionen sedan början på 2022, framhåller Franak Viacorka, rådgivare till en av Bypols ledare Svetlana Tichanovskaja, på Twitter.

Han syftar på att planet sprängts.

– Jag är stolt över alla belarusier som fortsätter bekämpa den ryska hybridockupationen och slåss för Ukrainas frihet, twittrar Svetlana Tichanovskaja själv.

Rysk militärbloggare bekräftar

Attacken ska även ha bekräftats av en rysk militärbloggare vid namn Semyon Pegov, även kallad War Gonzo, enligt tidningen Nasha Niva.

– Med största sannolikhet handlar det om drönarattacker mot militär infrastruktur, framhåller han.

Tidningen skriver också att planet som attackerats är av samma typ som används i kriget för att rikta missiler mot Ukraina.

Skyller på Ukraina

Trots att belarusisk opposition har tagit på sig attacken vägrar landets diktator Alexandr Lukasjenko tro att den utförts av inhemskt motstånd.

Diktatorn skyller istället explosionerna på Ukraina och enligt belarusisk media har landet höjt bevakningen längs den ukrainska gränsen.

– Vi övervakar varje kilometer för att förhindra att de påstådda sabotagetrupperna återvänder till Ukraina, uppger en källa från Belarus militära gränspatrull till tidningen Nasha Niva.

Enligt Aliaksandr Azarov ska dock de ansvariga redan ha flytt till säkrare platser.

– De är nu i säkerhet utomlands, säger han till Belsat, en belarusisk tv-station baserad i Polen.

Dokument om övertagande av Belarus "kan vara äkta"

Varken Belarus eller Ryssland har i skrivande stund officiellt kommenterat attacken. Den har inte heller bekräftats av oberoende medier.

Belarus deltar inte med trupper i kriget, men har vid ett flertal tillfällen tillåtit de ryska styrkorna att attackera Ukraina från belarusiskt territorium.

Förra veckan avslöjade Expressen tillsammans med internationella medier att Vladimir Putin planerar ett övertagande av just Belarus, baserat på ett läckt dokument.

Ett dokument som “kan vara äkta” enligt Lukasjenko själv som nu ska ha diskuterat saken med Putin.

– Det är möjligt att det kan ha funnits ett sådant dokument, säger Lukasjenko enligt Belta.

LÄS MER: Uppgifter: Putins brutala plan för att ta över Belarus avslöjad

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen