JUST NU: ”Vem säger att Ukraina existerar om två år”

2022 06 15

Dmitrij Medvedev var Rysslands president under fyra år, från 2008 till 2012.

Numera är han vice ordförande i landets säkerhetsråd.

Under Rysslands invasion har han stått för flera hätska uttalande, som riktats mot Ukraina, men även mot Nato och Sverige.

I dag var det dags igen.

Ifrågasätter Ukrainas existens

I ett inlägg på Telegram ifrågasätter Dmitrij Medvedev Ukrainas framtida existens. 

– Jag såg ett meddelande om att Ukraina vill ta emot flytande naturgas från sina utländska ”ägare” och betala för leveransen om två år. Annars kommer de helt enkelt frysa i vinter. Det finns bara en fråga. Vem säger att Ukraina ens existerar på världskartan om två år?

Avslöjar Rysslands huvudmål

Ukrainas president Volodymyr Zelenskys före detta rådgivare Iuliia Mendel konstaterar att ex-presidentens uttalande avslöjar Rysslands ambitioner med invasionen.

– Rysslands före detta president tvivlar på om Ukraina kommer att existera om två år. Genom detta avslöjar han den ryska politikens huvudmål och bevisade återigen att den ryska eliten fastnat i geopolitiska anspelningar utan respekt för den nuvarande världsordningen, skriver hon på Twitter.

Varnat för kärnvapenkrig

Det är inte första gången som Dmitrij Medvedev står för ett ytterst kontroversiellt uttalande.

Han har tidigare varnat Nato och Europa för ett framtida kärnvapenkrig.

– NATO-länder som pumpar in vapen i Ukraina, förser och tränar trupper med utrustning, skickar in legosoldater och genomför övningar nära våra gränser ökar sannolikheten för en konflikt mellan Nato och Ryssland. En sådan konflikt riskerar alltid att utvecklas till ett fullskaligt kärnvapenkrig. Det här kommer att bli ett katastrofalt scenario för oss alla, hävdade han i början av maj.

Har hotat Sverige

I mitten av april hotade Medvedev Sverige. Han konstaterade att ett svenskt medlemskap i Nato kommer att få konsekvenser.

Dmitrij Medvedev betonade att Sverige officiellt kommer att ses som en “motståndare” om man ansluter till Nato. Han sa även att det skulle få Ryssland att “vidta åtgärder”. 

– Om vi blir tvingade, tja… kom ihåg att det inte var vi som föreslog detta, sa Medvedev enligt The Independent.

Förnekar massmorden

I början av april förnekade Dmitrij Medvedev att ryska styrkor låg bakom massmorden i Butja. Han kallade bilderna på döda civila för ”ukrainsk propaganda”.

– Det är förfalskningar som mognat i den cyniska fantasin skapad av ukrainsk propaganda, sa han i ett uttalande, enligt The Guardian.

Foto: Sociala medier resp President of Russia Office

Text: Redaktionen