JUST NU: Rysslands nya version av massmorden

2022 04 05

Hundratals civila dödsfall har uppmärksammat i staden Butja, norr om Kyiv. Ryska trupper uppges ligga bakom dödsfallen och Ukraina har anklagat Ryssland för folkmord.

Men Ryssland har nekat till anklagelserna. Och presenterar nu ytterligare en egen version av händelserna.

Propagandaförsök

Det ryska försvarsdepartementet har i ett uttalande på tisdagsförmiddagen hävdat att Ukrainas underrättelsetjänst har iscensatt döda kroppar i flera städer i Ukraina. Enligt ministeriet är det ett försök att sprida propaganda i västerländska medier.

Ny anklagelse

– Soldater från det 72:a ukrainska huvudgruppen för psykologiska operationer genomförde ytterligare en iscensatt filmning av civila som påstås ha dödats av de ryska väpnade styrkorna, säger departementet i ett uttalande, enligt Reuters.

Enligt nyhetsbyrån hävdar Kreml att ”liknande arrangemang” har organiserats av ukrainska specialtjänster i Sumy, Konotop och andra städer.

Stora summor pengar

Tidigare under dagen hävdade Dmitrij Medvedev, tidigare president i Ryssland och vice ordförande i landets säkerhetsråd, att bilderna som har dykt upp från Butja är ”förfalskningar som mognat i den cyniska fantasin skapad av ukrainsk propaganda”, rapporterar The Guardian.

Tidningen rapporterar om en liknande retorik från andra delar av det ryska parlamentet.  

De är huvudförfattare

– Situationen i Butja är en provokation som syftar till att misskreditera Ryssland. Washington och Bryssel är huvudförfattare. Det finns ingen fakta – bara lögner, säger talmannen för det ryska underhuset i parlamentet, enligt The Guardian.

Det finns inga bevis som kan backa upp de ryska påståendena.

Nya satellitbilder motbevisar

Nya satellitbilder från amerikanska företaget Maxar Technologies motbevisar de ryska bortförklaringarna.

New York Times har tagit del av bilderna och jämfört dem med filmat material från staden. I en stor analys avslöjar tidningen att flera av de döda kropparna i själva verket legat på gatorna redan för tre veckor sedan, då Butja var ockuperat av ryska trupper.

Ryssland har hävdat att dödandet av civila har skett efter att ryska styrkor drog sig tillbaka från staden, den 30 mars.

Foto: Ukraine government official 

Text: Redaktionen