JUST NU: Rysslands nya version av massmorden

2022 04 05

Hundratals civila dödsfall har uppmärksammat i staden Butja, norr om Kyiv. Ryska trupper uppges ligga bakom dödsfallen och Ukraina har anklagat Ryssland för folkmord.

Men Ryssland har nekat till anklagelserna. Och presenterar nu ytterligare en egen version av händelserna.

Propagandaförsök

Det ryska försvarsdepartementet har i ett uttalande på tisdagsförmiddagen hävdat att Ukrainas underrättelsetjänst har iscensatt döda kroppar i flera städer i Ukraina. Enligt ministeriet är det ett försök att sprida propaganda i västerländska medier.

Ny anklagelse

– Soldater från det 72:a ukrainska huvudgruppen för psykologiska operationer genomförde ytterligare en iscensatt filmning av civila som påstås ha dödats av de ryska väpnade styrkorna, säger departementet i ett uttalande, enligt Reuters.

Enligt nyhetsbyrån hävdar Kreml att ”liknande arrangemang” har organiserats av ukrainska specialtjänster i Sumy, Konotop och andra städer.

Stora summor pengar

Tidigare under dagen hävdade Dmitrij Medvedev, tidigare president i Ryssland och vice ordförande i landets säkerhetsråd, att bilderna som har dykt upp från Butja är ”förfalskningar som mognat i den cyniska fantasin skapad av ukrainsk propaganda”, rapporterar The Guardian.

Tidningen rapporterar om en liknande retorik från andra delar av det ryska parlamentet.  

De är huvudförfattare

– Situationen i Butja är en provokation som syftar till att misskreditera Ryssland. Washington och Bryssel är huvudförfattare. Det finns ingen fakta – bara lögner, säger talmannen för det ryska underhuset i parlamentet, enligt The Guardian.

Det finns inga bevis som kan backa upp de ryska påståendena.

Nya satellitbilder motbevisar

Nya satellitbilder från amerikanska företaget Maxar Technologies motbevisar de ryska bortförklaringarna.

New York Times har tagit del av bilderna och jämfört dem med filmat material från staden. I en stor analys avslöjar tidningen att flera av de döda kropparna i själva verket legat på gatorna redan för tre veckor sedan, då Butja var ockuperat av ryska trupper.

Ryssland har hävdat att dödandet av civila har skett efter att ryska styrkor drog sig tillbaka från staden, den 30 mars.

Foto: Ukraine government official 

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen