JUST NU: Putins hantlangare varnar för kärnvapenkrig

2022 05 12

De hätska utspelen från Kreml fortsätter.

Den senaste i en rad av uppmärksammade uttalande från Kreml kommer från Rysslands före detta president Dmitrij Medvedev.  

Via Telegram varnar han västvärlden för att det ökade militära stödet till Ukraina kan utlösa en ödesdiger konflikt mellan Ryssland och Nato.

”Fullskaligt kärnvapenkrig”

Den vice ordföranden i Rysslands säkerhetsråd betonar att en konflikt med Nato alltid medför en stor risk. En sådan konflikt kan utvecklas till ett ”fullskaligt kärnvapenkrig”, enligt Medvedev.

– NATO-länder som pumpar in vapen i Ukraina, förser och tränar trupper med utrustning, skickar in legosoldater och genomför övningar nära våra gränser ökar sannolikheten för en konflikt mellan Nato och Ryssland, skriver han enligt Sky News och tillägger:

– En sådan konflikt riskerar alltid att utvecklas till ett fullskaligt kärnvapenkrig. Det här kommer att bli ett katastrofalt scenario för oss alla.

Har hotat Sverige

Dmitrij Medvedev är känd för sin hätska retorik. I mitten av april hotade han Sverige. Han konstaterade att ett svenskt medlemskap i Nato kommer att få konsekvenser.

Dmitrij Medvedev betonade att Sverige officiellt kommer att ses som en “motståndare” om man ansluter till Nato. Han sa även att det skulle få Ryssland att “vidta åtgärder”. 

– Om vi blir tvingade, tja… kom ihåg att det inte var vi som föreslog detta, sa Medvedev enligt The Independent.

Förnekar massmorden

I början av april förnekade Dmitrij Medvedev att ryska styrkor låg bakom massmorden i Butja. Han kallade bilderna på döda civila för ”ukrainsk propaganda”.

– Det är förfalskningar som mognat i den cyniska fantasin skapad av ukrainsk propaganda, sa han i ett uttalande, enligt The Guardian.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen