Varnar för nationellt körförbud

2023 04 11

Ett förbud om att köra bil på specifika dagar kan införas i Sverige.

Det bedömer Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg, om Sverigedemokraternas förslag om sänkt reduktionsplikt blir verklighet.

Hastighetsbegränsningar och böter

På ett möte med riksdagsjournalisterna idag lyfter även den forne finansministern att en sänkning till den nivå som SD önskar, det vill säga noll procent, dessutom riskerar att leda till hastighetsbegränsningar på 80 kilometer i timmen.

Även böter till EU skulle kunna bli aktuellt på grund av att Sverige misslyckas med att nå de uppsatta klimatmålen.

En, enligt Damberg, “slaktad” reduktionsplikt kan utöver detta också resultera i negativa följder för skogsindustrin, framhåller S-profilen enligt Svenska Dagbladet.

Vill sänka till noll procent

Det var Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet som införde reduktionsplikten 2018.

– Reduktionsplikten innebär att alla drivmedelsleverantörer måste minska växthusgasutsläppen från berörda drivmedel med en viss procentsats, förklarar Energimyndigheten på sin webbplats.

Den vill nu SD dra ned till en absolut miniminivå, som partiet hävdar ligger på noll procent. 

– Det som står ganska tydligt i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå och objektivt faktum är att det finns ingen sådan nivå, sade Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson i Sverigedemokraterna, till TV4 i slutet av mars.

Kan fälla regeringen

Om inte regeringspartierna, som i sin tur uteslutit en nivå på noll, möter kravet har Sverigedemokraterna hotat med att fälla regeringen.

SD har haft en övertro på vad de kan få igenom. Det är nog en viss baksmälla efter valrörelsen som infinner sig när de förstår att allt de lovat inte kan bli verklighet, sade en anonym uppgiftslämnare från regeringen till Expressen nyligen.

Kallade upp miljöministern

Efter oklarheterna om vad som ska hända med reduktionsplikten valde Socialdemokraterna häromveckan att kalla upp Romina Pourmokhtari (L) till jordbruksutskottet.

– Den här offentliga striden är inte bra för Sveriges konkurrenskraft och påverkar de som vill investera, framhöll Ann-Caren Sätherberg (S), partiets gruppledare i nämnda utskott.

LÄS MER: Regeringen svarar på SD-hotet gällande reduktionsplikten

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen