JUST NU: SD hotar med regeringskris

2023 03 23

Sverigedemokraterna hotar att utlösa en total regeringskris.

Krisen kommer att bli en faktum om Tidöpartierna inte hittar en lösning i frågan om reduktionsplikten, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det som står ganska tydligt i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå och objektivt faktum är att det finns ingen sådan nivå, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson i Sverigedemokraterna.

Ställer ultimatum

För närvarande blandas en dryg tredjedel biobränsle. SD är dock av den bestämda åsikten att det inte ska blandas i något biobränsle överhuvudtaget. Det vill säga – partiet tolkar EU:s miniminivå som att den kan ligga på noll procent.

SD ställer därför nu ett ultimatum och hänvisar till att man är konstellationens största parti. 

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, säger Oscar Sjöstedt till tv-kanalen.

Liberalerna: "Noll är inget alternativ"

Moderaterna och Kristdemokraterna har tidigare flaggat för att man tänka sig en andel biobränsle på sex procent.

Liberalerna har å sin sida, via klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, snarare pratat om en nivå på 12-13 procent.

– Vi har skrivit under på att kunna sänka reduktionsplikten tillfälligt, och det är klart att det ska vi göra, men noll är inget alternativ för oss, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till TV4.

Stämningen usel

Redan förra veckan publicerade Expressen uppgifter om att centralt placerade sverigedemokrater upplever att regeringen “försöker lura” SD när det gäller klimatpolitiken.

– Det är ganska irriterat, och många onödiga konflikter som uppstår, uppgav en källa.

Enligt uppgiftslämnaren skulle det redan då ha gått så långt att SD börjat diskutera att fälla förslag som regeringen lägger fram i riksdagen.

Detta skulle framstå som en markering.

Slår ifrån sig

Samtidigt har dock regeringskällor slagit ifrån sig anklagelser om att man försöker blåsa SD på utlovat inflytande.

– SD har haft en övertro på vad de kan få igenom. Det är nog en viss baksmälla efter valrörelsen som infinner sig när de förstår att allt de lovat inte kan bli verklighet, sade en uppgiftslämnare till Expressen förra veckan.

Skiftade kring årsskiftet

Enligt förra veckans uppgifter förändrades stämningen särskilt kring årsskiftet.

Situationen nu beskrivs som en sådan där de tre regeringspartierna “pratar ihop sig” och underminerar Sverigedemokraternas position som största partiet, rapporterade samma tidning.

Tre frågor som i synnerhet uppges vara särskilt svårlösta är alltså klimatet, vars hot SD tonar ned, anspråket på att vara med och utse nya myndighetschefer samt EU-frågor som exempelvis den om drivmedelspriserna.

– Vi är egentligen fly förbannade, uppgav en SD-källa till Dagens Nyheter redan i januari, kopplat till just strandade förhandlingar av en snabb sänkning av reduktionsplikten.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen