JUST NU: Sverige luras in i Nato av USA – enligt kinesisk media

2022 07 18

Sverige beskrivs som ett land som sviker medborgarna och provocerar Ryssland.

Det hävdar en ny rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet, enligt Svenska Dagbladet.

Enligt samma rapport har bevakningen av Sverige i Kina trappats upp ordentligt sedan det blev klart att Sverige ska gå med i militäralliansen Nato.

Anmärkningsvärd bild

Det är just Natofrågan som intresserar kineserna. 

Enligt medierna i landet kan utvidgningen få stora konsekvenser för säkerhetssituationen i Europa, skriver SvD.

Men det är en anmärkningsvärd bild av Sverige som framträder i medieutbudet i Kina enligt den nya rapporten.

Luras av USA

Sverige beskrivs nämligen som ett land som luras av USA, som i sin tur har “kidnappat” Nato.

Kineserna framställer också inträdet i Nato som en överkörning av svenska folkets vilja, som påstås ha riktat mycket hård kritik mot regeringen för att med odemokratiska medel ha godkänt en svensk Natoansökan, skriver tidningen.

Provocerar Putin

Man beskriver också det svenska och finska Natomedlemskapet som en direkt provokation mot Moskva.

– Jag tror inte att den intensifierade rapporteringen i media beror på att Kina är förvånande att Sverige vill gå med i Nato, de skriver det här snarare för att det passar in i det kinesiska narrativet om Nato, säger Hillevi Pårup på UI, till SvD.

Hot mot Kina

Nato målas också upp som ett hot mot Kina i form av samarbete och partnerskap med länder och regioner i Kinas närområde.

– Samtidigt finns en berättelse som är lite motstridig och den handlar om att Nato är en splittrad allians som tappar i styrka och där USA har svårt att behålla kontrollen över sina allierade, säger Pårup.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Väst och Kina har ökat den senaste tiden. Nato nämnde för första gången landet i militäralliansens strategiska koncept under dess toppmöte i Madrid i slutet av juni.

– Kina är inte vår motståndare, men vi måste se klart på de allvarliga utmaningar landet representerar, kommenterade Natochefen Jens Stoltenberg och klargjorde att Kina utgör en utmaning för den globala stabiliteten, enligt AFP.

"Världens största säkerhetshot"

USA har även pekat ut Kina som världens största säkerhetshot, inte minst mot ekonomin.

Det klargjorde amerikanska FBI-chefen vid ett gemensamt och unikt framträdande med chefen för Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 i början av månaden.

En stor fruktan hos USA skulle vara konsekvenserna om Kina skulle bestämma sig för att invadera Taiwan, någonting som landet inte skulle tveka att göra om Taiwan utropar självständighet, enligt det kinesiska försvarsdepartementet.

Foto: White House

Text: Redaktionen