JUST NU: Sverige luras in i Nato av USA – enligt kinesisk media

2022 07 18

Sverige beskrivs som ett land som sviker medborgarna och provocerar Ryssland.

Det hävdar en ny rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet, enligt Svenska Dagbladet.

Enligt samma rapport har bevakningen av Sverige i Kina trappats upp ordentligt sedan det blev klart att Sverige ska gå med i militäralliansen Nato.

Anmärkningsvärd bild

Det är just Natofrågan som intresserar kineserna. 

Enligt medierna i landet kan utvidgningen få stora konsekvenser för säkerhetssituationen i Europa, skriver SvD.

Men det är en anmärkningsvärd bild av Sverige som framträder i medieutbudet i Kina enligt den nya rapporten.

Luras av USA

Sverige beskrivs nämligen som ett land som luras av USA, som i sin tur har “kidnappat” Nato.

Kineserna framställer också inträdet i Nato som en överkörning av svenska folkets vilja, som påstås ha riktat mycket hård kritik mot regeringen för att med odemokratiska medel ha godkänt en svensk Natoansökan, skriver tidningen.

Provocerar Putin

Man beskriver också det svenska och finska Natomedlemskapet som en direkt provokation mot Moskva.

– Jag tror inte att den intensifierade rapporteringen i media beror på att Kina är förvånande att Sverige vill gå med i Nato, de skriver det här snarare för att det passar in i det kinesiska narrativet om Nato, säger Hillevi Pårup på UI, till SvD.

Hot mot Kina

Nato målas också upp som ett hot mot Kina i form av samarbete och partnerskap med länder och regioner i Kinas närområde.

– Samtidigt finns en berättelse som är lite motstridig och den handlar om att Nato är en splittrad allians som tappar i styrka och där USA har svårt att behålla kontrollen över sina allierade, säger Pårup.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Väst och Kina har ökat den senaste tiden. Nato nämnde för första gången landet i militäralliansens strategiska koncept under dess toppmöte i Madrid i slutet av juni.

– Kina är inte vår motståndare, men vi måste se klart på de allvarliga utmaningar landet representerar, kommenterade Natochefen Jens Stoltenberg och klargjorde att Kina utgör en utmaning för den globala stabiliteten, enligt AFP.

"Världens största säkerhetshot"

USA har även pekat ut Kina som världens största säkerhetshot, inte minst mot ekonomin.

Det klargjorde amerikanska FBI-chefen vid ett gemensamt och unikt framträdande med chefen för Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 i början av månaden.

En stor fruktan hos USA skulle vara konsekvenserna om Kina skulle bestämma sig för att invadera Taiwan, någonting som landet inte skulle tveka att göra om Taiwan utropar självständighet, enligt det kinesiska försvarsdepartementet.

Foto: White House

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen