JUST NU: Kina varnar – kan starta krig

2022 06 10

Kina riktar en skarp krigsvarning till omvärlden och Taiwan i synnerhet.

– [Kina skulle] inte tveka att starta krig, oavsett kostnad.

Det var beskedet från en talesperson för det kinesiska försvarsdepartementet på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ska “smula sönder”

Den utlösande faktorn skulle för Kina vara om Taiwan bestämmer sig för att utropa självständighet. 

Talespersonen adderade även att Kina är beredda att “smula sönder” Taiwans försök att bli självständiga och betonade att “Taiwan är Kinas Taiwan”, uppger nyhetsbyrån.

USA:s uppmaning

De hätska kinesiska varningarna kommer efter att den kinesiska försvarsministern Wei Fenghe träffat USA:s motsvarighet Lloyd Austin.

Den amerikanske försvarsministern var tydlig med att Kina måste undvika “destabiliserande handlingar” i frågan om Taiwan.

Konstant hot

Taiwan utgörs av en ö med självstyre samt med egen president och ett eget parlament. Landet, som bara erkänts av ett fåtal andra länder, lever dock under konstant övervakning och hot från Kinas sida. Från Beijings sida ses landet dock som en del av Kinas territorium.

Den politiska statusen för landet har varit oklar sedan 1949 efter att Kinas politiska ledning flydde till ön från kommunistiska revolutionen.

Sämsta relationerna på 40 år

Spänningarna mellan Taiwan och Kina har den senaste tiden ökat ytterligare. 

Enligt Taiwans försvarsminister är relationerna med Kina värre än vad de varit på 40 år, uppger BBC.

Biden varnar för militär åtgärd

För drygt tre veckor sedan varnade Joe Biden att USA även skulle kunna tänka sig gripa in militärt om Kina skulle försöka erövra Taiwan med våld. En varning som kraftigt avvek från en hittills avsiktlig tvetydighet i Washington, skriver CNN.

– Ja, det är det vi åtagit oss, svarade Biden på en reporters fråga om han var villig att engagera sig militärt för att försvara Taiwan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen