JUST NU: Kinas hätska svar till Nato

2022 06 30

Under veckans toppmöte i Madrid nämndes Kina för första gången någonsin i Natos strategiska koncept.

Kina är inte vår motståndare, men vi måste se klart på de allvarliga utmaningar landet representerar, kommenterade Natochefen Jens Stoltenberg och klargjorde att Kina utgör en utmaning för den globala stabiliteten.

Bland annat är Nato bekymrade över Pekings uttalade ambitioner, landets statsskick och stormaktens nära relation till Natos största fiende Ryssland, rapporterar AFP.

Kina svarar

Nu svarar stormakten i öst.

I ett uttalande skriver Peking att Natos varning är ”fullständigt meningslös”.

Blod på era händer

Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, är inte nådig när han bemöter kritiken från militäralliansen.

– [Natos]  händer är befläckade med blod från världens folk, säger han enligt AFP och tillägger:

–Natos så kallade nya strategiska dokument bortser från fakta och blandar ihop svart och vitt… och smutsar ner Kinas utrikespolitik.

Varnar Nato

Zhao Lijian konstaterar att Kina bestämt ”motsätter sig” Natos nya linje mot landet.

– Vi vill varna Nato för att det är helt meningslöst att hysa upp det så kallade Kinahotet, säger han enligt nyhetsbyrån.

Stoltenberg och Kina

Jens Stoltenberg har tidigare pratat om relationen med stormakten i Asien.

Inför toppmötet i Madrid kommenterade han Natos syn på Kina i en intervju med norska VG:

– Jag förväntar mig inte på något sätt att Kina förklaras som en fiende. Det finns inte heller någon som vill isolera eller bojkotta Kina. Men Kina är viktigt för vår säkerhet. Det är ett auktoritärt land som förtrycker sin befolkning och bygger upp stora militära resurser, inklusive långdistanskärnvapenrobotar. Och de pressar andra länder, i sin egen region, men även Australien och Kanada, sa Natochefen

Rivalitet mellan stormakterna

Jens Stoltenberg betonade att samtliga Natoländer måste se över sina samarbeten med Kina.

– I frihandelsavtal och i annat ekonomiskt samarbete med Kina måste säkerhetspolitiska konsekvenser beaktas, poängterade Stoltenberg och tillade:

– Ingen kan med säkerhet förutse hur världen kommer att se ut om tio år. Men vad vi kan säga är att världen kommer att präglas mer av rivalitet mellan stormakterna. Vi ser ett aggressivt Ryssland. Vi ser ett Kina som växer snabbt som en militärmakt, satsar stort på nya vapen, och samarbetar närmare med Ryssland.

Foto: Nato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen