USA: Pekar ut landet som är världens största säkerhetshot

2022 07 06

Världens största hot mot såväl säkerheten som ekonomin är inte Ryssland – utan Kina.

Det klargjorde amerikanska FBI-chefen vid ett gemensamt och unikt framträdande med chefen för Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 idag onsdag.

Sju gånger så många fall på 4 år

– Det största långsiktiga hotet mot vår ekonomi och säkerhet.

Så beskriver FBI-chefen Christopher Wray den kinesiska diktaturen och framhöll att Kina även försökt påverka de senaste allmänna valen i USA.

Samtidigt berättade MI5-chefen Ken McCallum att Storbritanniens underrättelsetjänst utreder sju gånger så många fall mot Kinas kommunistparti idag 2022 jämfört med för bara fyra år sedan, 2018.

USA och Storbritannien enade

USA varnar för ytterst allvarliga konsekvenser om Kina invaderar Taiwan.

– Det skulle utgöra en av de mest fruktansvärda affärsstörningarna världen någonsin har sett, säger FBI-chefen enligt BBC.

Det gemensamma framträdandet mellan FBI och MI5 är det första någonsin och indikerar att USA och Storbritannien står enade i sin syn på att Kina utgör ett mycket allvarligt hot mot såväl världsfreden som världsekonomin.

Häpnadsväckande

MI5-chefen kallade utmaningen från Kinas kommunistparti för "game-changing" samtidigt som FBI-chefen kallade det för ”omedelbart” och ”häpnadsväckande”.

Representanter från affärsvärlden och universitet deltog på mötet som till stor del fokuserade på de handelsrisker Kina utgör.

Grävt upp frön i USA

Bland annat berättade FBI-chefen att personer med koppling till kinesiska företag har varit ute på amerikanska landsbygden och grävt upp genetiskt modifierade frön som hade kostat kineserna flera miljarder dollar och närmare tio års tid att utveckla på egen hand.

– Fusk och stölder av en massiv magnitud, sa FBI-chefen när har klargjorde vad Kina ägnar sig åt.

Kina har dessutom en gigantisk datahacking-verksamhet som är större än alla andra stora länder tillsammans, enligt USA.

MI5-chefen gav flera konkreta exempel från verkligheten där Kina försökt att komma över brittiska affärshemligheter.

Foto: B Matangelo resp A Gigi

Text: Redaktionen