Skarpt krav på Ulf Kristersson – ”korrigera honom”

2023 03 30

Statsminister Ulf Kristersson (M) måste sätta ned foten och läxa upp SD-toppen Oscar Sjöstedt.

Det kräver Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är det kraftiga utspelet från den ekonomisk-politiske talespersonen i förmiddags, då Sjöstedt uttalade sig om att “plocka bort” befintliga vindkraftverk.

– Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen och är dyrt, sade han bland annat.

Kräver uppläxning

Motreaktionen är minst lika kraftig.

S-ledaren beskriver Oscar Sjöstedts politik som “djupt osvensk” och någonting som skulle leda till högre elpriser och förlorade jobb.

Hon menar att det nu är upp till statsministern att agera efter SD-toppens uttalande.

– Han kommer med ren desinformation när han säger att vindkraft är dyrt. Det är fel! Det är allvarligt när en företrädare för riksdagens näst största parti sprider desinformation och jag utgår från att Ulf Kristersson korrigerar honom så att han blir tillrättavisad, säger Magdalena Andersson till SvD.

Lyfter nackdelar

I Oscar Sjöstedts uttalande vill han bland annat uppmärksamma negativa konsekvenser av vindkraft.

Exempelvis lyfter han fram att djur riskerar att skadas och att människor störs av ljudet.

Men om SD skulle få sin vilja igenom skulle klimatpolitiken backa flera decennier, anser Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

– Det enda de (Tidöpartierna, red. anm.) verkar överens om är att kärnkraft är bra. Annars har man inte någon plan. Ulf Kristersson måste ut på banan och tydliggöra, säger han till samma tidning.

"Ett kulturkrig"

Socialdemokraterna har tidigare deklarerat en storsatsning på vindkraft med målet att skapa fler jobb och sänka elpriset.

– Regeringen kan inte låta Sverige sumpa den här chansen i ett bisarrt kulturkrig om vindkraften, sade Magdalena Andersson i januari.

Nyligen har också regeringen uttalat sig i positiva ordalag om vindkraft och ser ett ökat behov av en långsiktig utbyggnad.

– Vi behöver mer överallt. Det kommer att behövas mer vindkraft. Det som är realistiskt som ny kraftproduktion är primärt vindkraft, ja, både land- och havsbaserad, om man tittar fem, tio år framåt, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till Dagens Nyheter för ett par veckor sedan.

LÄS MER: Nytt knep – så ska man få skåningar att säga ja till vindkraft

LÄS MER: Myndighet utfärdar vindkraftsvarning

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen