Skarpt krav på Ulf Kristersson – ”korrigera honom”

2023 03 30

Statsminister Ulf Kristersson (M) måste sätta ned foten och läxa upp SD-toppen Oscar Sjöstedt.

Det kräver Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är det kraftiga utspelet från den ekonomisk-politiske talespersonen i förmiddags, då Sjöstedt uttalade sig om att “plocka bort” befintliga vindkraftverk.

– Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen och är dyrt, sade han bland annat.

Kräver uppläxning

Motreaktionen är minst lika kraftig.

S-ledaren beskriver Oscar Sjöstedts politik som “djupt osvensk” och någonting som skulle leda till högre elpriser och förlorade jobb.

Hon menar att det nu är upp till statsministern att agera efter SD-toppens uttalande.

– Han kommer med ren desinformation när han säger att vindkraft är dyrt. Det är fel! Det är allvarligt när en företrädare för riksdagens näst största parti sprider desinformation och jag utgår från att Ulf Kristersson korrigerar honom så att han blir tillrättavisad, säger Magdalena Andersson till SvD.

Lyfter nackdelar

I Oscar Sjöstedts uttalande vill han bland annat uppmärksamma negativa konsekvenser av vindkraft.

Exempelvis lyfter han fram att djur riskerar att skadas och att människor störs av ljudet.

Men om SD skulle få sin vilja igenom skulle klimatpolitiken backa flera decennier, anser Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

– Det enda de (Tidöpartierna, red. anm.) verkar överens om är att kärnkraft är bra. Annars har man inte någon plan. Ulf Kristersson måste ut på banan och tydliggöra, säger han till samma tidning.

"Ett kulturkrig"

Socialdemokraterna har tidigare deklarerat en storsatsning på vindkraft med målet att skapa fler jobb och sänka elpriset.

– Regeringen kan inte låta Sverige sumpa den här chansen i ett bisarrt kulturkrig om vindkraften, sade Magdalena Andersson i januari.

Nyligen har också regeringen uttalat sig i positiva ordalag om vindkraft och ser ett ökat behov av en långsiktig utbyggnad.

– Vi behöver mer överallt. Det kommer att behövas mer vindkraft. Det som är realistiskt som ny kraftproduktion är primärt vindkraft, ja, både land- och havsbaserad, om man tittar fem, tio år framåt, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till Dagens Nyheter för ett par veckor sedan.

LÄS MER: Nytt knep – så ska man få skåningar att säga ja till vindkraft

LÄS MER: Myndighet utfärdar vindkraftsvarning

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen