Drastisk SD-markering – gäller vindkraft

2023 03 30

Sverigedemokraterna vill inte se någon vindkraft i Sverige överhuvudtaget.

Istället vill man gå i helt motsatt riktning jämfört med regeringen, som nyligen flaggat för just behovet av mer vindkraft.

Det framhåller partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i en lång intervju med Svenska Dagbladet.

– För att det är så miljöskadligt. Det saboterar för djur och människor. Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen. Det är dyrt, ineffektivt, oplanerbart och det är väderberoende, dundrar SD-politikern.

Vill helst plocka bort

Oscar Sjöstedt betonar att han “kommer ta strid” mot utbyggnad av vindkraft och att han till och med önskar att befintliga vindkraftverk helst plockas bort.

Han vill dock inte se ett nationellt förbud om en kommun absolut vill ha vindkraftverk, men vänder sig starkt emot idén att kommuner skulle få betalt för att säga ja.

– Det är också helt fel. Vad är det? Muta dem för att göra självskadebeteende, säger han till SvD.

Regeringen: "Behövs mer överallt"

Enligt Oscar Sjöstedt talar han för hela partiets räkning. Men hans samarbetspartier i Tidöavtalet är som sagt av en annan uppfattning i frågan.

– Jag skulle säga att vi behöver mer överallt, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till Dagens Nyheter i februari.

– Min bedömning är att acceptansen redan har ökat. Fler förstår att vi måste ha mer kraftproduktion eftersom man ser att det påverkar elpriset.

Omfattande utbyggnad

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har deklarerat att regeringen vill se en omfattande utbyggnad av vindkraftverken.

Både på land och till havs.

– Det är väldigt skönt att Ebba Busch och jag är överens, sade klimatministern till Dagens industri för en månad sedan.

Tungt krav

I veckan ställdes även ett tungt krav på regeringen i just vindkraftverksfrågan från Svenskt Näringsliv.

Utbyggnaden går för närvarande alldeles för långsamt, anser branschorganisationen.

–  Klimatet väntar inte. Nu finns det en hyggligt bred uppslutning kring behovet av väsentligt mer fossilfri el av alla kraftslag. Men det är en sak vi saknar och det är tempo, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, till DN.

Foto: American Public Power Association resp Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Förvaltare varnar för 90-procentigt ras – ”Historiens största bubbla”

2025 07 13

En förvaltare varnar för ”historiens största bubbla”.

Svenska småsparare varnas för en enorm aktiebubbla.

Den svenske hedgefondförvaltaren Per Lekander varnar för att ett av världens mest kända företag går mot ett 90-procentigt ras.

”Historiens största bubbla”

Lekander, som är förvaltare i den egna firmen Clean Energy Transition, tror att Elon Musks elbiltillverkare Tesla står inför ett gigantiskt ras, rapporterar DI.

Att det går tungt för Tesla är ingen hemlighet, men enligt Lekander är det värre än så.

Det handlar om en aktiebubbla av historiska mått, menar han.

– Det här är den största aktiebubblan just nu. Tesla är antagligen världshistoriens största aktiebubbla, säger han till tidningen.

Förutspår 90-procentigt ras

Per Lekander förutspår ett enormt ras för Teslas aktie.

Han menar att företaget har tjänat mycket på subventioner, bland annat i form av utsläppsrätter och skatteavdrag för elbilar, vilket man emellertid inte kommer kunna göra med Trumps nya budget.

Tesla har också en rad andra problem, och aktien är extremt övervärderad, menar han. Tesla är inte värt de 982 miljarder dollar som är företagets börsvärde idag, utan snarare runt 100 miljarder dollar, menar Lekander, som tror att Teslaaktien kommer att rasa kraftigt och att företaget riskerar konkurs.

Han varnar därför småsparare.

– Om aktien gick ned 90 procent skulle den fortfarande vara övervärderad, säger Per Lekander till tidningen.

Bråkat med Trump

Tesla har haft enorma problem den senaste tiden. Försäljningen har rasat, och i och med Elon Musks politiska engagemang har företaget även utsatts för protester.

På senare tid har Elon Musk dessutom gjort sig ovän med president Donald Trump, vilket inte heller lär gynna Teslas affärer.

Elon Musk fortsätter dock otröttligt med sina projekt. Nyligen har han bland annat meddelat att han startar ett politiskt parti, The America Party.

Musk äger också den sociala medieplattformen X, och nyligen meddelade han att företaget lanserar ett ”skrämmande” projekt, vilket Ekonomibladet har rapporterat om.

Det handlar om X nya AI-chatbot Grok 4, som enligt Elon Musk är ”den smartaste AI:n i världen” och ”smartare än alla doktorander inom alla discipliner samtidigt”.

Foto: iXimus

Text: Redaktionen


JUST NU: Världskänt rockband tvingar USA:s regering att agera

2025 07 13

Heavy metal-bandet Metallica tvingar USA:s regering att vidta en åtgärd.

Metallica är världens kanske mest kända heavy metal-band.

Nu agerar bandet mot USA:s försvarsminister Pete Hegseth och Pentagon – och tvingar dem att omedelbart agera.

Säger nej – får inte användas

Låten ”Enter Sandman” är en av Metallicas absolut mest kända och populära låtar.

Men den får inte användas i vilket sammanhang som helst, vilket USA:s försvarsminister Pete Hegseth nu har fått klart för sig, rapporterar Rolling Stone Magazine.

Pentagon har använt Metallicas populära låt i en video med Pete Hegseth där man framhåller hur Trumpadministrationen kommer se till att militären ökar sin användning av drönare.

Det hade man emellertid inte tillstånd till, enligt en representant för Metallica.

Nu har Pentagon tvingats att agera omedelbart genom att ta bort videon. Man har sedan lagt upp den igen, fast utan musik.

Handlar om drönare

Kravet på att videon skulle raderas på grund av brott mot upphovsrätten framfördes av den sociala medieplattformen X, uppger Pentagon, men en representant för Metallica bekräftar alltså att kravet kommer från bandet.

I videon, som alltså togs bort och sedan lades upp igen utan musik, säger Pete Hegseth att USA kommer att tillverka fler drönare.

– I juni utfärdade president Trump en exekutiv order som satte fart på den amerikanska drönardominansen för att stärka vår drönarindustri och beväpna våra krigare, för det är vad vi handlar om, säger Pete Hegseth i videon, enligt tidningen.

Många artister säger nej

Men Metallica tillät alltså inte att ”Enter Sandman” används till det pompösa budskapet.

Och det är långt ifrån första gången som det uppstår kontrovers kring användning av musik i politiska sammanhang.

En lång rad musikartister har genom åren hindrat Donald Trump från att använda deras musik i olika sammanhang.

Bland dessa finns Céline Dion, Beyoncé, Isaac Hayes och rocklegenden Neil Young.

Foto: Nainoa Shizuru

Text: Redaktionen