Drastisk SD-markering – gäller vindkraft

2023 03 30

Sverigedemokraterna vill inte se någon vindkraft i Sverige överhuvudtaget.

Istället vill man gå i helt motsatt riktning jämfört med regeringen, som nyligen flaggat för just behovet av mer vindkraft.

Det framhåller partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i en lång intervju med Svenska Dagbladet.

– För att det är så miljöskadligt. Det saboterar för djur och människor. Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen. Det är dyrt, ineffektivt, oplanerbart och det är väderberoende, dundrar SD-politikern.

Vill helst plocka bort

Oscar Sjöstedt betonar att han “kommer ta strid” mot utbyggnad av vindkraft och att han till och med önskar att befintliga vindkraftverk helst plockas bort.

Han vill dock inte se ett nationellt förbud om en kommun absolut vill ha vindkraftverk, men vänder sig starkt emot idén att kommuner skulle få betalt för att säga ja.

– Det är också helt fel. Vad är det? Muta dem för att göra självskadebeteende, säger han till SvD.

Regeringen: "Behövs mer överallt"

Enligt Oscar Sjöstedt talar han för hela partiets räkning. Men hans samarbetspartier i Tidöavtalet är som sagt av en annan uppfattning i frågan.

– Jag skulle säga att vi behöver mer överallt, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) till Dagens Nyheter i februari.

– Min bedömning är att acceptansen redan har ökat. Fler förstår att vi måste ha mer kraftproduktion eftersom man ser att det påverkar elpriset.

Omfattande utbyggnad

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har deklarerat att regeringen vill se en omfattande utbyggnad av vindkraftverken.

Både på land och till havs.

– Det är väldigt skönt att Ebba Busch och jag är överens, sade klimatministern till Dagens industri för en månad sedan.

Tungt krav

I veckan ställdes även ett tungt krav på regeringen i just vindkraftverksfrågan från Svenskt Näringsliv.

Utbyggnaden går för närvarande alldeles för långsamt, anser branschorganisationen.

–  Klimatet väntar inte. Nu finns det en hyggligt bred uppslutning kring behovet av väsentligt mer fossilfri el av alla kraftslag. Men det är en sak vi saknar och det är tempo, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, till DN.

Foto: American Public Power Association resp Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen