SD kraftigt uppretade – irritationen bubblar

2023 04 14

Sverigedemokraterna har blivit duktigt uppretade under fredagen.

Bakgrunden är de nya beskeden om den omdiskuterade plastpåseskatten, som svängt fram och tillbaka de senaste dagarna.

I onsdags gick SD ut och bekräftade att den slopas nästa år, någonting som klimatminister Romina Pourmokhtari (L) idag istället menar handlar om ett “missförstånd”.

– Vad de fyra partierna hittills är överens om är att remittera frågan om plastpåseskatten. Beslut om detta tas inte nu i vårändringsbudgeten utan i budgetarbetet i höst, säger hon till Aftonbladet.

“Jag är irriterad”

Nu svarar Sverigedemokraterna på det nya beskedet från regeringen.

Och partiet har blivit uppretade över utvecklingen i frågan om skatten, som Jimmie Åkessons (SD) ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt kallat för “en odåga”.

– Jag vet inte varför statsrådet Pourmokhtari håller på och solospelar på det här sättet. Det är inte särskilt bra tycker jag, säger Oscar Sjöstedt till Expressen.

– Jag skulle inte säga att jag är fly förbannad men irriterad är jag.

“Inte delaktig i förhandlingarna”

Enligt SD-profilen riskerar klimatministern att skada hela budgetsamarbetet, eftersom att Sjöstedt bedömer att hon lägger sig i frågor hon sedan inte är med och förhandlar om.

– Någon borde förklara för henne att när hon uttalar sig i medierna, så talar hon för hela regeringen. Vi har suttit och förhandlat och förhandlat. Det har varit lite bökigt och lite meckigt men vi reder ut det trots allt. Så kommer en annan person som inte är delaktig i förhandlingarna och uttalar sig i en annan riktning.

Inte tillgänglig

Romina Pourmokhtari har inte utvecklat vad själva missförståndet består i. Enligt Aftonbladet har tidningen sökt ministern, som inte varit tillgänglig för frågor.

Hennes pressekreterare har även hälsat att Pourmokhtari själv inte vill svara på vad hon anser om skatten i fråga.

Kan behöva betala till EU

Tidigare idag kom det även fram att en slopad plastpåseskatt kan innebära att Sverige måste betala mer pengar till EU.

Detta i form av en avgift på grund av plastförpackningar som inte återvinns, rapporterade Dagens Nyheter

Anledningen till att Sverige kan behöva betala mer pengar till EU beror på ett beslut som tagits av medlemsländernas regeringar. Det innebär att för varje kilo plast som inte återvinns måste medlemslandet ge ett extra bidrag till EU-budgeten på 0,8 euro. Det motsvarar nio svenska kronor.

Den nuvarande plastpåseskatten har minskat det svenska bidraget till EU-kommissionen. Däremot kommer det att förändras om skatten sänks kraftigt eller slopas helt. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen