Nya besked om plastpåseskatten

2023 03 15

I förhandlingarna om den nya vårbudgeten vill SD slopa platspåseskatten.

Sverigedemokraterna ställer krav på att plastpåseskatten ska slopas, då partiet inte anser att den fyller någon funktion, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag vill ta bort den, så att vi slipper den. Det är en odåga, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

SD vill slopa skatten direkt

Det var för tre år sedan som platspåseskatten infördes med förhoppningen att konsumtionen av plastpåsar skulle minska. Då kostade en plastpåse tre kronor, efter höjningen kostade den runt sju kronor.  

Tidigare har regeringspartierna tillsammans med SD ställs sig kritiska till skatten, men det är först nu som det är på tal att faktiskt slopa den. Huruvida skatten ska tas bort eller inte är något som hittills inte dykt upp i några förhandlingar.

– Min bedömning och förhoppning är att det ska kunna göras i samband med vårbudgetförhandlingen, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, till SR.

Vänder från höstens besked

Vid förhandlingar kring höstbudgeten ställde sig både Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna kritiskt till skatten.

Men när budgeten väl presenterades visade det sig att den fanns kvar. Liberalerna, som tidigare ställt sig bakom skatten, tog inför förhandlingen bort den i sitt eget budgetförslag.

– Nu ser vi effekten av skatten. Den är negativ. Den fyller inte sin funktion, sa Jakob Olofsgård (L), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Altinget.

MP motsätter sig förslaget

Emma Norhén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, tycker att skatten ska vara kvar. Hon menar att platspåseskatten har varit en positiv åtgärd.

– Den har fyllt sin funktion och fått flera att använda flergångsplatspåsar, säger Emma Norhén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till SR.

83 procent färre plastpåsar

För ett år sedan utvärderades försäljningseffekterna av just plastpåseskatten, som infördes i maj 2020. Syftet var glasklart: användningen av plastpåsar skulle ned.

– Resultatet visar att skatten hade en tydlig effekt i minskad försäljning av plastpåsar och en kraftigt ökad försäljning av papperskassar., framhåller Naturvårdsverket på sin hemsida.

– Styrkan i effekten kan utryckas som 83 procent färre plastpåsar per krona av butiksomsättning. Analysen visar även att konsumenternas preferens till att köpa papperskassar ökade markant vid införandet av plastpåseskatten.

Foto: J. Lawrence

Text: Redaktionen