ÖVERRASKNING: Oväntat bakslag för slopad plastpåseskatt

2023 04 14

Sverige kan behöva betala mer pengar till EU om plastpåseskatten slopas.   

Under onsdagen lämnade regeringen och Sverigedemokraterna beskedet om att punktskatten på plastpåsar kommer att slopas. Det kan leda till att Sverige behöver betala en avgift till EU för plastförpackningar som inte återvinns, rapporterar DN.   

En intäkt på 519 miljoner kronor    

Plastpåseskatten kommer att plockas bort helt eller sänkas kraftigt från och med 1 januari nästa år. Skatten gav enligt Skatteverket en intäkt på 519 miljoner kronor förra året.   

Däremot är det ännu inte helt säkert om det finns en överenskommelse om skatten.   

– Jag tror det har blivit ett missförstånd. Vad de fyra partierna hittills är överens om är att remittera frågan om plastpåseskatten, framhåller klimatminister Romina Pourmokhtari (L), till DN.   

Det är först i höstbudgeten som beslutet ska fattas.  

9 kronor för varje kilo plast 

Anledningen till att Sverige kan behöva betala mer pengar till EU beror på ett beslut som tagits av medlemsländernas regeringar. Det innebär att för varje kilo plast som inte återvinns måste medlemslandet ge ett extra bidrag till EU-budgeten på 0,8 euro. Det motsvarar 9 svenska kronor.   

Den nuvarande plastpåseskatten har minskat det svenska bidraget till EU-kommissionen. Däremot kommer det att förändras om skatten sänks kraftigt eller slopas helt.   

“Den fyller inte sin funktion”  

Däremot tycker Tidöavtalspartierna att skatten inte fyller sin funktion.   

– Nu ser vi effekten av skatten. Den är negativ. Den fyller inte sin funktion, sa Jakob Olofsgård (L), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Altinget tidigare i vår.   

Skillnad på olika plastpåsar  

Det är skillnad på plastpåsar som köps i kassan och de plastpåsar som köps på rulle och som oftast används som soppåsar. Plastpåsarna som säljs i kassan klassas som plastförpackningar och omfattas därför av EU-avgiften. 

– Det vanligaste vi använder påsarna till är förmodligen att stoppa soporna i och elda upp dem, säger handläggare Åsa Stenmarck på Naturvårdsverket, till DN.  

Kan kosta Sverige 200 miljoner årligen  

I Sverige infördes plastpåseskatten år 2017 vilket resulterade i en minskad användning av plastpåsar. Innan skatten infördes förbrukade svenskarna 84 plastpåsar per person varje år. En konsumtion på den nivån skulle innebära en avgift runt 200 miljoner till EU per år.   

EU har infört ett direktiv som innebär att det ska vara en användning av högst 40 plastpåsar per person år 2025. Det är en siffra som Sverige klarar idag.   

– Skatten har varit oerhört effektiv för att nå det målet. Om Sverige inte når målet riskerar vi böter, säger Åsa Stenmarck.  

Foto: J. Lawrence

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 19

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Oväntat besked om Sveriges valuta – direkt från Swedbank

2024 04 19

Riksbanken har vid upprepade tillfällen betonat att en svagare kronkurs riskerar att leda till att inflationen återigen tickar uppåt, vilket i sin tur kan påverka kommande räntesänkningar.

– Vi ser att den amerikanska ekonomin fortsätter att överraska på uppsidan och att det kan påverka inflationsnedgången även i Sverige.

– I den miljön blir en liten valuta som kronan extra sårbar och en svagare växelkurs är en klar risk uppåt för den svenska inflationen, sa vice riksbankschef Aino Bunge när hon under torsdagen talade om det ekonomiska läget hos Handelsbanken i Stockholm.

Swedbank: Kan behöva försvagas

Storbanken Swedbank är dock inte orolig, trots Riksbankens många varningar.

Banken ser inte en svagare krona som någon risk mot kommande räntesänkningar.

I sitt senaste marknadsbrev konstaterar Swedbank att kronan  förvisso har försvagats kontinuerligt sedan årsskiftet, men att andra, "prispressande krafter tycks dominera växelkursgenomslaget på inflationen".  Banken nämner exempelvis låga energipriser, fraktrater och svag efterfrågan.

– Vi bedömer att dessa krafter fortsätter att dämpa inflationen framöver, framhåller Swedbank enligt Di.

Storbanken anser till och med att en svagare krona kan vara viktigt och nödvändigt i framtiden.

– En svagare krona kan rentav bli nödvändig för att nå upp till inflationsmålet på sikt. Enligt våra beräkningar skulle EURSEK på ca 11,85 ge i genomsnitt 2 procent KPIF-inflation till december 2025, skriver Swedbank enligt tidningen.  

”Återhämtningen är i sikte”

På fredagsförmiddagen handlas en euro för 11,67 kronor. Enligt Swedbanks prognos kan alltså kronan behöva försvagas ytterligare om inflationsmålet ska uppnås i framtiden.

Banken förutspår dock att kronan kommer att stärkas den kommande tiden.

–  Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa. Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i ett uttalande.

Foto: Riksbanken resp Swedbank

Text: Redaktionen