JUST NU: Säpo uppmanar svenska folket

2023 02 23

Säkerhetsläget i Sverige beskrivs som det allvarligaste sedan 1980-talet.

Nu riktar Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen, en direkt uppmaning till hur svenska folket ska förhålla sig till den ökade hotbilden.

– Var extra vaksam på sådant som man inte tycker stämmer eller ser konstigt ut, säger hon i P1 Morgon.

Flera budskap

Enligt Säpochefen kan man “leva som vanligt, men vara vaksam”. Hon pekar även ut fler direktiv som svenskarna bör följa i tider då hotbilden ökar.

– Det är viktigt att vara källkritisk. Att man inte ska tro på allt man får upp i sina flöden. Det är viktigt att bidra till att kyla ned situationen på det sättet och att man inte delar saker man inte vet var de kommer från. Bakom det kan det ligga extremister som vill att man ska föra informationen vidare, uppmanar Charlotte von Essen.

Fåordig kring planerade attentat

Trots en rad uttalanden från regering, myndigheter och internationella aktörer om en förhöjd hotbild mot Sverige ligger terrorhotsnivån kvar på en trea på den femgradiga skalan.

Enligt Charlotte von Essen beror detta på att uppskattningen inte baseras på specifika händelser, som till exempel koranbränningen i januari, utan snarare på långsiktig och strategisk information.

Hon vill inte kommentera om Säpo har avstyrt något planerat attentat i Sverige.

Enskilt största hotet

Igår gick Säpo ut med att Ryssland är det enskilt största hotet mot Sveriges säkerhet.

– Ryssland och andra auktoritära stater har blivit allt mer offensiva i sitt agerande och säkerhetshotande aktiviteter pågår ständigt, förklarade Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

– Omvärldsutvecklingen bidrar även till en växande extremism, ett ökat attentatshot och ett bredare författningshot. Sammantaget innebär detta att hotet mot Sverige accelererar.

"Allvar på riktigt"

Budskapet om en ökad hotbild har upprepats vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna, inte minst av statsminister Ulf Kristersson (M) själv.

– Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret. Det här är allvar på riktigt, det är ett hot mot vår demokrati. Det är det värsta vi varit med om sedan andra världskriget, sade han på en uppmärksammad pressträff i januari.

Uppgifter: Polisen på helspänn

Sedan dess har bland annat USA varnat för en förhöjd risk av attentat i Sverige och uppmanat amerikanska medborgare att undvika folksamlingar i landet.

Uppgifter till Aftonbladet har också gjort gällande att hela Stockholms poliskår ska vara “mentalt förberedda på en attack”.

– Det är allvarliga hot som riktats, säger en uppgiftslämnare.

LÄS MER: Säkerheten höjs vid flera platser i Stockholm

LÄS MER: Stor oro uppges spridas på svenska myndigheter

Foto: Säpo

Text: Redaktionen