ALLVARLIGA UPPGIFTER: Alla poliser förbereds för terrorattack

2023 02 10

Samtliga poliser i Stockholm uppmanas att öka sin vaksamhet.

De allvarliga uppgifterna påstår att hela huvudstadens poliskår ska vara redo för att en terrorattack kan ske inom kort, rapporterar Aftonbladet.

– Alla poliser ska se till att vara mentalt förberedda på en attack och att man ska se över sin utrustning, säger tidningens uppgiftslämnare och tillägger:

– Det är allvarliga hot som riktats.

Samtidigt uppges ett flertal länder att förbereda en avrådan om att resa till Sverige.

Höjer säkerheten

Tidigare idag meddelade polisen att man höjer säkerheten vid symboliskt viktiga objekt i Stockholm.

Polisen i region Stockholm har inlett en särskild händelse sedan Säpo meddelat att de ser ett ökat antal attentatshot mot Sverige, rapporterar SVT.

Den särskilda händelsen kallas för “Doris” och inleddes egentligen redan i onsdags i samband med att Säpo kommunicerade en ökad hotbild mot Sverige i fråga om möjliga attentat.

–  Den senaste tidens händelseutveckling med hot som riktas mot Sverige och svenska intressen är allvarlig och påverkar Sveriges säkerhet, framhöll Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

"Frågan är var det kommer hända"

Parallellt med “Doris” har polisen i region Stockholm också inlett en “terrorberedskapsorganisaiton”, uppger Aftonbladet.

Denna organisation går under namnet “Argus” och inleddes som en nationell insats efter det att terrorhotnivån i november 2015 höjdes från tre till fyra på den femgradiga skalan.

– Man väntar inte på om något kommer att ske mot Sverige, utan frågan är var det kommer det hända, säger tidningens uppgiftslämnare.

Terrorhotnivån oförändrad

Den utlösande faktorn till den senaste tidens ökade hotbild är den koranbränning som ägde rum utanför Turkiets ambassad i Stockholm för ett par veckor sedan.

– Reaktionerna efter bland annat koranbränningen i januari har varit omfattande, uppgav Säpo i veckan.

Terrorhotnivån ligger emellertid fortfarande kvar på en trea på skalan. 

USA varnar för attack

Så sent som för ett par dagar sedan gick amerikanska regeringen ut och varnade sina medborgare i Sverige för en förhöjd risk för terrorattentat.

– Amerikanska medborgare rekommenderas att vara försiktiga när de går till offentliga platser som besöks av ett stort antal människor, uppmanade landets ambassad i Stockholm.

– Sammankomstplatser som platser för tillbedjan kan vara mål. Var försiktig när du befinner dig i och i närheten av alla diplomatiska anläggningar. Rapportera misstänkt aktivitet till berörda myndigheter.

Foto: A. Hunko

Text: Redaktionen