JUST NU: USA varnar medborgare i Sverige

2023 02 06

USA varnar amerikanska medborgare som befinner sig i Sverige.

I ett pressmeddelande varnar den amerikanska regeringen sina medborgare för en förhöjd risk för terrorattentat efter koranbränningar i Sverige.

– Amerikanska medborgare rekommenderas att vara försiktiga när de går till offentliga platser som besöks av ett stort antal människor.

– Sammankomstplatser som platser för tillbedjan kan vara mål. Var försiktig när du befinner dig i och i närheten av alla diplomatiska anläggningar. Rapportera misstänkt aktivitet till berörda myndigheter, framhåller USA:s ambassad i Stockholm.

Flera åtgärder

Ambassaden uppmanar amerikanska medborgare att vidta följande åtgärder:

- Undvik folksamlingar

- Håll en låg profil

- Var medveten om din omgivning.

- Följ lokala medier för uppdateringar

- Följ ambassadens webbplats för de senaste varningarna och meddelandena för amerikanska medborgare

Terrorhotnivån oförändrat

Säpo och Utrikesdepartementet har än så länge inte kommenterat USA:s varning.

Säkerhetspolisen har tidigare fastslagit att terrorhotnivån i Sverige förblir oförändrad, trots varningar om en ökad hotbild mot Sverige.

Myndigheten  för psykologiskt försvar har bland annat varnat för att  för att utländska aktörer försöker sprida idén om att Sverige är ett legitimt mål för terroristdåd efter kornabränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. 

Förhöjd nivå

Terrorhotnivån i Sverige är sedan tidigare förhöjd till en trea på en femgradig skala.

Nivån påverkas i regel inte av enskilda händelser.

– Man ska understryka att när det kommer till attentatshotet är det individers avsikt och förmåga vi bedömer. Det jobbar vi med hela tiden och vi arbetar intensivt och kontinuerligt för att skydda Sverige från den här typen av händelser, sa Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo, till SVT Nyheter i onsdags.

Samtidigt betonade han att Säpo följer utvecklingen noga.

–  Säkerhetspolisen följer naturligtvis utvecklingen noga i vår omvärld. Vi kan konstatera att den situation som råder bedömer vi som problematisk och kan vara hotdrivande.

Foto: C. Glebova

Text: Redaktionen