UPPGIFTER: Mycket stor oro sprids inom svenska myndigheter

2023 01 25

Inom såväl regeringen som utrikesdepartementet och flera säkerhetsmyndigheter växer oron över att Sverigehatet ska eskalera.

Oron baserar sig på att det i bland annat Turkiet, Indonesien, Pakistan och Irak har organiserats kraftiga demonstrationer mot Sverige där exempelvis den svenska flaggan har bränts.

Att myndigheterna nu sitter på helspänn berättas av en källa inifrån UD som Aftonbladet har talat med, uppger tidningen.

– Man följer utvecklingen väldigt noggrant och prioriterar särskilt säkerhetsarbetet för utsänd personal. Det finns en nervositet över om det ska eskalera eller lägga sig.

Tränad personal bevakar hatet

På Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, har speciellt tränad personal fått uppdraget att bevaka “hatet mot Sverige” under dygnet.

Bland annat har man noterat en uppmaning som nu sprids online – att bojkotta svenska varor.

Någonting som exempelvis den inflytelserika institutionen al-Azhar-universitet i Kairo redan gått ut med efter Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm.

– Vi följer det här för att vara beredda om det kliver in i vårt ansvarsområde och det börjar bedrivas otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige, att man sprider desinformation och vilseledning och det får en större effekt, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på myndigheten, till Aftonbladet.

Stämningen trappas upp

Enligt MPF är det tydligt att det finns en “stor upprördhet och hatuttryck mot Sverige” och att den hotfulla stämningen trappas upp.

Även Säkerhetspolisen följer nu utvecklingen. Terrorhotnivån ligger kvar på samma nivå som tidigare, det vill säga en trea på en femgradig skala som betyder att ett terrordåd “kan inträffa.

– Samtidigt är det för tidigt att säga vilken påverkan de här konkreta specifika händelserna har eller vilka åtgärder som säkerhetspolisen vidtar med anledning av dem, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till Sveriges Radio Ekot.

"Dålig utveckling för relationerna"

Under gårdagskvällen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff där han manade till lugn i en säkerhetspolitisk tid han beskrev som “de svåraste sedan andra världskriget”.

– Det finns krafter både i Sverige och utanför Sverige som vill förhindra Sverige från att bli Natomedlem, sade statsministern.

UD har idag skriftligen uttalat sig till SR om händelseutvecklingen i världen rörande protesterna mot Sverige.

Vad som sker just nu i spåren av de här aktionerna är en dålig utveckling för Sveriges internationella relationer och i synnerhet med muslimska länder. Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, framhåller departementet till radion.

Foto: M. Konig

Text: Redaktionen