UPPGIFTER: Mycket stor oro sprids inom svenska myndigheter

2023 01 25

Inom såväl regeringen som utrikesdepartementet och flera säkerhetsmyndigheter växer oron över att Sverigehatet ska eskalera.

Oron baserar sig på att det i bland annat Turkiet, Indonesien, Pakistan och Irak har organiserats kraftiga demonstrationer mot Sverige där exempelvis den svenska flaggan har bränts.

Att myndigheterna nu sitter på helspänn berättas av en källa inifrån UD som Aftonbladet har talat med, uppger tidningen.

– Man följer utvecklingen väldigt noggrant och prioriterar särskilt säkerhetsarbetet för utsänd personal. Det finns en nervositet över om det ska eskalera eller lägga sig.

Tränad personal bevakar hatet

På Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, har speciellt tränad personal fått uppdraget att bevaka “hatet mot Sverige” under dygnet.

Bland annat har man noterat en uppmaning som nu sprids online – att bojkotta svenska varor.

Någonting som exempelvis den inflytelserika institutionen al-Azhar-universitet i Kairo redan gått ut med efter Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm.

– Vi följer det här för att vara beredda om det kliver in i vårt ansvarsområde och det börjar bedrivas otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige, att man sprider desinformation och vilseledning och det får en större effekt, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på myndigheten, till Aftonbladet.

Stämningen trappas upp

Enligt MPF är det tydligt att det finns en “stor upprördhet och hatuttryck mot Sverige” och att den hotfulla stämningen trappas upp.

Även Säkerhetspolisen följer nu utvecklingen. Terrorhotnivån ligger kvar på samma nivå som tidigare, det vill säga en trea på en femgradig skala som betyder att ett terrordåd “kan inträffa.

– Samtidigt är det för tidigt att säga vilken påverkan de här konkreta specifika händelserna har eller vilka åtgärder som säkerhetspolisen vidtar med anledning av dem, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till Sveriges Radio Ekot.

"Dålig utveckling för relationerna"

Under gårdagskvällen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff där han manade till lugn i en säkerhetspolitisk tid han beskrev som “de svåraste sedan andra världskriget”.

– Det finns krafter både i Sverige och utanför Sverige som vill förhindra Sverige från att bli Natomedlem, sade statsministern.

UD har idag skriftligen uttalat sig till SR om händelseutvecklingen i världen rörande protesterna mot Sverige.

Vad som sker just nu i spåren av de här aktionerna är en dålig utveckling för Sveriges internationella relationer och i synnerhet med muslimska länder. Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, framhåller departementet till radion.

Foto: M. Konig

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen