JUST NU: Putinregimens spydiga kommentar till Boris Johnson

2022 07 07

Storbritanniens premiärminister är inte särskilt populär i Moskva.

Om det inte var känt sedan tidigare bekräftades den bilden åtminstone när Kreml idag uttalade sig om Boris Johnson, som förväntas avgå under torsdagen efter att ha varit utsatt för hård press.

Ömsesidigt ogillande

Kremls talesperson Dmitry Peskov fick frågan från journalister om hur han ser på att Johnson avgår, rapporterar Reuters.

– Han (Johnson) gillar inte oss, vi gillar inte honom heller, säger Peskov.

Önskar “professionalism”

Enligt Peskov kunde han inte bry sig mindre om den brittiska premiärministern får lämna sin post.

– Vi hoppas att det en dag i Storbritannien kommer mer professionella människor som kan fatta beslut genom dialog, säger han.

Inte hoppfulla

Det är dock ingenting som Moskva räknar med.

– För närvarande finns det lite hopp om det, tillägger Peskov.

Hånade Putin

Stämningen mellan Boris Johnson och Moskva har varit extra spänd sedan Storbritanniens ledare bland annat hånade Vladimir Putin för att han brukar posera med bar överkropp på bilder.

Han skämtade då om att han och de andra G7-ledarna borde “visa upp sina bröstmuskler” för att tuffa till sig mot diktatorn.

– Jag tycker att det skulle vara en äcklig syn, kommenterade Putin enligt BBC när han ombads svara vad han ansåg om Johnsons nakna överkropp.

Önskade Putin vore en kvinna

Boris Johnson har även kritiserat Putins maskulinitet och uttalade sig förra veckan om att han önskade att Kreml istället styrdes av en kvinna. 

– Om Putin vore en kvinna, vilket han uppenbarligen inte är, men om han vore det så tror jag verkligen inte att han hade gett sig in i en galen machoinvasion med krig och våld som han har gjort, sade han igår i en intervju med tyska TV-bolaget ZDF enligt The Guardian.

Krävde en ursäkt

Någonting som Moskva blev mycket upprörda över, och krävde en ursäkt från den brittiska regeringen.

– I ett artigt samhälle är det vanligt att be om ursäkt för kommentarer av det här slaget, skriver det ryska departementet i ett uttalande, och kallar Boris Johnsons senaste utspel om Vladimir Putin för ”oacceptabelt och fullständigt förolämpande”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen