JUST NU: Moskva rasar mot Boris Johnson

2022 07 01

Det ryska utrikesdepartementet är mycket upprörda efter Storbritanniens premiärminister Boris Johnson senaste utspel om den ryska diktatorn Vladimir Putin.

Så upprörda att departementet har kallat upp den brittiska ambassadören i Moskva för att protestera mot Boris Johnsons ”förolämpande” uttalande om Putin, rapporterar Moscow Times.

Kräver en ursäkt

I ett uttalande skriver det ryska utrikesdepartementet att man ”bestämt motsätter” sig den brittiska regeringens ”öppet förolämpande kommentarer” angående Ryssland, dess ledare, landets myndigheter och det ryska folket.

Nu kräver Ryssland en ursäkt.

– I ett artigt samhälle är det vanligt att be om ursäkt för kommentarer av det här slaget, skriver departementet och kallar Boris Johnsons senaste utspel om Vladimir Putin för ”oacceptabelt och fullständigt förolämpande”.

Ambassaden protesterar

Den ryska ambassaden i London har även protesterat mot Storbritanniens retorik, rapporterar Reuters.

I ett uttalande på torsdagen skriver ambassaden att de brittiska kommentarerna uppfattas som ”en manifestation av djup respektlöshet” mot Ryssland och landets diplomater.

Bakgrund

Uttalandet som får Moskva att rasa fälldes den 29 juni av premiärminister Boris Johnson.

Han konstaterad att en ”kvinnlig” Vladimir Putin troligtvis aldrig skulle ha startat kriget mot Ukraina.

– Om Putin vore en kvinna, vilket han uppenbarligen inte är, men om han vore det så tror jag verkligen inte att han hade gett sig in i en galen machoinvasion med krig och våld som han har gjort, sa Boris Johnson i en intervju med tyska ZDF.

Han tillade:

– Om du vill ha ett perfekt exempel på giftig maskulinitet, så är det vad han (Putin) gör i Ukraina.

Foto: President of Russia Office resp Boris Johnson

Text: Redaktionen