UTRIKES: Boris Johnson vill se könsbyte på Putin

2022 06 29

En kvinnlig president i Ryssland hade aldrig invaderat Ukraina.

Det menar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som efterlyser fler kvinnor i maktpositioner, rapporterar BBC.

"Galen machoinvasion"

– Om Putin vore en kvinna, vilket han uppenbarligen inte är, men om han vore det så tror jag verkligen inte att han hade gett sig in i en galen machoinvasion med krig och våld som han har gjort, säger Boris Johnson i en intervju med tysk media enligt den brittiska kanalen.

"Giftig maskulinitet"

Premiärministern tillägger:

– Om du vill ha ett perfekt exempel på giftig maskulinitet, så är det vad han (Putin) gör i Ukraina.

Ryssland det största hotet

Uttalandet kommer i samband med det Natotoppmöte som äger rum i Madrid, där militäralliansens medlemmar ska diskutera framtidens hot.

Ett hot som i huvudsak består av Ryssland, då Nato deklarerade landet som det “mest tydliga och direkta hotet”, skriver The Washington Post.

Ingen medveten förnedring

Enligt den brittiska regeringen finns det ingen “medveten policy” om att offentligt förringa Putin, skriver BBC.

– Den brittiska allmänheten förväntar sig att ledare är robusta mot någon som dödar oskyldiga på daglig basis, säger en officiell talesman till premiärministern.

Hånat Putin förr

Det är inte första gången Boris Johnson hånar Putin offentligt. Tidigare i veckan, under ett möte med företrädare för G7-länder i Tyskland, förlöjligade ledarna den machopräglade porträtteringen av Putin.

Johnson föreslog skämtsamt att de skulle “visa upp våra bröstmuskler” för att visa att “vi är tuffare än Putin”, uppger den brittiska kanalen.

Slår till mot Putins kusin

Boris Johnson spände visserligen musklerna än mer mot Ryssland tidigare idag, då man meddelade att man inrättar nya sanktioner mot över 1 000 individer i landet.

Bland annat omfattas Putins egen kusin av de nya sanktionerna.

Rysslands näst rikaste man

Storbritannien siktar även in sig på Rysslands näst rikaste man, oligarken Vladimir Potanin, som kan se fram emot samma typ av sanktioner, rapporterar Sky News.

Oligarken uppges vara en viktigt resurs för Putinregimen i Moskva. Enligt uppgifter till BBC ska han redan ha förflyttat en superyatcht värd 300 miljoner dollar till en hemlig plats i Dubai som en försiktighetsåtgärd.

Foto: Nato resp 1rfn resp President of Russia Office

Text: Redaktionen