Regeringen slår tillbaka mot Erdoğan

2023 02 01

Tidigare idag krävde Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att Sverige ska förbjuda koranbränningar.

Annars kommer han inte att släppa in Sverige i Nato.

– Min heliga bok, Koranen, brändes och förstördes. Så länge ni tillåter det här kommer vi inte säga ja till ert tillträde i Nato, sade Erdoğan enligt nyhetssajten TRL World.

Uttalandet möttes av stående ovationer från åhörarna.

Koraner skändades idag

Erdoğans nya krav följdes upp av ett flertal aktioner på olika håll i Sverige, bland annat i Blekinge där upplagor av Koranen hittats skändade eller brända på flera platser.

Bland annat ska texten “Dö svin” ha formulerats i en av böckerna.

Slår tillbaka

Nu uppmärksammas det internationellt att Sverige på onsdagseftermiddagen slår tillbaka mot Erdoğans senaste krav om att koranbränningar måste förbjudas för ett svenskt inträde i Nato.

– Utrikesminister Tobias Billströms Natouttalande: "Religion är inte en del av överenskommelsen. Jag förstår att Turkiet är upprörda över den respektlösa händelsen, men den här händelsen är absolut laglig", framhåller och refererar exempelvis nyhetssajten Afrosaya Today i ett inlägg på Twitter.

Även turkiska regimvänliga sajten Yekvücut med 70 000 följare har twittrat om det svenska uttalandet.

Kontot har även placerat en varningsemoji tillsammans med formuleringen "Folk som ska kalla bränningen av Koranen för laglig".

"Vill Sverige illa"

Under gårdagskvällen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff med anledning av det säkerhetspolitiska läget i landet efter att en rad hot och demonstrationer i flera muslimska länder riktats mot Sverige.

Tidigare samma dag hade regeringen hållit möte med Sverigedemokraterna och oppositionen, där partiledarna informerades om att det finns krafter som vill skada Sverige och förstöra den svenska Natoprocessen.

–  Grupper och individer som genomför dessa blir nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa. Utländska aktörer har utnyttjat manifestationerna i Stockholm för att elda på stämningen på ett sätt som är direkt skadligt för svensk säkerhet, sa Kristersson.

LÄS MER: Säpo ger besked om terrorhotnivån

LÄS MER: Efter Erdoğans krav – ny aktion i Sverige

LÄS MER: Erdoğan ställer nytt krav på Sverige

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen