Efter Erdoğans krav – ny aktion i Sverige

2023 02 01

Flera koraner har hittats skändade och utspridda i Ronneby.

Bland annat har en med texten ”Dö svin” hittats på en busshållplats, rapporterar SVT Blekinge.

–  Ingen ska behöva känna sig otrygg i Ronneby. Man får inte låta känslorna ta över, men vi blir såklart ledsna. Koranen är helig för oss och den är vår vägledning i livet, säger Gudlaug Hilmarsdottir, kontaktperson för islamiska föreningen i Ronneby, till SVT Nyheter.

Flera böcker

Hon berättar att totalt tre skändade koraner har hittats i kommunen.

I en koran fanns texten ”Dö svin”.

En annan hade klottrats med röd färg inuti.

– Det verkar vara ganska slumpmässigt utvalda verser. Men det känns som ett stort hot att det står så på framsidan. Jag vet inte vad tanken bakom det är. Vi känner inte vrede, men vi blir såklart väldigt ledsna, säger Gudlaug Hilmarsdottir till tv-kanalen.

Händelsen kommer att anmälas till polisen.

Kort efter Erdogans nya krav

De skändade koranerna hittades kort efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ställt ett nytt krav för att godkänna den svenska Natoansökan.

Presidenten kräver att förstörelse av koranen förbjuds i Sverige.

– Min heliga bok, Koranen, brändes och förstördes. Så länge ni tillåter det här kommer vi inte säga ja till erat tillträde i Nato, säger Erdogan enligt nyhetssajten TRT World.

Statsministerns uppmaning

På tisdagskvällen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff med anledningen av det säkerhetspolitiska mötet mellan samtliga partiledare för riksdagspartierna.

Kristersson underströk att de senaste protesterna mot Turkiet har skadat Sverige.

Statsministern meddelade att det finns krafter som vill skada Sverige och att säkerhetsläget är allvarligt.  

– Grupper och individer som genomför dessa blir nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa. Utländska aktörer har utnyttjat manifestationerna i Stockholm för att elda på stämningen på ett sätt som är direkt skadligt för svensk säkerhet, sa Kristersson.

Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar, deltog även på pressträffen.

Han konstaterade att hotbilden mot Sverige är allvarligare än tidigare.

Tofvesson varnar för att utländska aktörer försöker sprida idén om att Sverige är ett legitimt mål för terroristdåd.

– Utöver de generella reaktionerna som vi har sett i omvärlden där folk har varit upprörda över bland annat koranbränningen ser vi att samma utländska aktörer, som var aktiva under LVU-kampanjen och påskkravallerna, sprider hat, hot och desinformation rörande svensk rättssäkerhet och hur vårt samhälle fungerar. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen