Putinregimen vänder blicken mot Sverige – hårt angrepp

2023 04 21

Vladimir Putins regering är inte glada över SVT:s senaste avslöjanden.

I veckan avslöjade tv-kanalen, tillsammans med de nordiska kollegorna NRK, DR, och Yle, uppgifter om omfattande ryskt spionage i nordiska vatten.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallade uppgifterna för “allvarliga men inte förvånande” i en intervju med Sveriges Radio.

– Vi känner väl till att Ryssland ägnar sig åt den här sortens illegitim informationsinhämtning. Det kan mycket väl få konsekvenser, vidareutvecklade han senare till SVT och tillade att det är “mycket riskabelt läge”.

Ryssland svarar

Nu har också det ryska svaret kommit efter de senaste dagarnas avslöjande.

Och enligt Putinregimen upplevs syftet enbart som provokativt.

Anklagelserna riktas också direkt mot myndigheterna i Sverige och de andra nordiska länderna.

– Det är uppenbart att myndigheterna och säkerhetstjänsten ligger bakom denna provokation, eftersom dessa tv-kanaler är nära sammankopplade med och finansierade av staten, säger Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, i ett uttalande enligt norska Dagbladet.

"Kommer att svara hårt"

Vidare säger hon att även andra länders myndigheter och säkerhetstjänster blandat sig i och varit med och framkallat den så kallade “provokationen”.

Inga exempel ges dock i resonemanget, där taleskvinnan även kallar inslaget för “pseudoprojekt” och “koordinerad fejkhistoria”.

– Vi kommer att fortsätta att svara hårt på alla sådana provokationer, uttrycker Maria Zakharova.

Flera anklagelser mot Sverige

Det är inte första gången som Maria Zakharova agerar frontfigur i grova anklagelser mot Sverige.

I januari påstod hon att Sverige medvetet hemlighåller viktig information kopplat till attentaten mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

– Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova säger att Sveriges vägran att samarbeta med ryska åklagare är “förvirrande” och att Moskva har rätt att få veta detaljerna i undersökningen av explosionerna, som inträffade i september förra året, framhöll Reuters vid tillfället.

– De svenska myndigheterna har något att dölja, ska Zakharova ha uttryckt på en pressträff.

LÄS MER: “Rysk krigsplanering direkt riktad mot Sverige”

LÄS MER: Ryssland förbereder omfattande sabotage mot Sverige

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen