PETER HULTQVIST: “Rysk krigsplanering direkt riktad mot Sverige”

2023 04 19

De senaste åren har 27 ryska spionfartyg befunnit sig i svenskt vatten.

Avslöjandet blev känt under dagen då SVT tillsammans med tre andra nordiska tv-kanaler lyckats identifiera totalt 50 ryska fartyg i vattnet omkring Norden.

Nu reagerar förre försvarsminister Peter Hultqvist (S) på nyheten.

Och han menar att det finns en tydlig, och allvarlig, avsikt med vad de ryska fartygen egentligen gör i svenskt territorialvatten.

– Det syftar till underlag för rysk krigsplanering direkt riktad mot Sverige. Det syftar till att ta reda på hur man ska kunna sabotera svenska system, säger Peter Hultqvist, som numera är försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till SVT.

"Får inte vara naiv"

Enligt den forne försvarsministern har dock Sveriges underrättelsetjänster en klar bild av hur Rysslands motsvarigheter opererar.

Han pekar på att fenomenet inte är någonting nytt, utan har pågått före, under och efter kalla kriget.

– Man får inte vara naiv i förhållande till Ryssland, säger Peter Hultqvist.

Kallar upp Försvarsmakten

Även regeringsföreträdare reagerar skarpt på avslöjandet om det omfattande ryska spioneriet från havet.

Enligt Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, är beteendet “oacceptabelt” och frågan ska nu lyftas i försvarsutskottet redan imorgon, torsdag.

Såväl Försvarsmakten som Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, kommer att kallas upp för att få åtgärder på plats, framhåller han till SVT.

Flera avslöjanden i veckan

Dagens avslöjande är det andra på kort tid som handlar om ryska metoder att spionera på Sverige.

Under gårdagen publicerades en kartläggning av antennerna på ryska ambassadens tak i Stockholm, genomfört av Expressen i samarbete med andra journalister från Europa.

Antennerna uppges användas för att fånga upp radiosignaler och bedriva signalspaning.

Ryssarna kan lyssna på allt som går på radio, det vill säga radiokommunikation, walkie-talkies, polisfrekvenser, säger en före detta officerare med koppling till västerländsk underrättelsetjänst, till tidningen.

Största hotet

Säkerhetspolisen har vid ett flertal tillfällen tidigare varit tydliga med att Ryssland är den enskild största hotaktören mot Sveriges säkerhet.

– Ryssland bedriver kontinuerligt underrättelseinhämtning i Sverige, framhåller Säpo på sin webbplats.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen