Ryska hemligheter om Sverige avslöjade

2023 04 18

Taket på Rysslands ambassad i Stockholm har en nyckelroll för det ryska spionaget i Sverige.

Häpnadsväckande bilder avslöjar hur det bedrivs omfattande signalspaning från ambassaden, där det i hög utsträckning snarare jobbar spioner än diplomater.

På ambassadstaket finns en rad olika antenner och annan utrustning som används för att fånga upp radiosignaler. Det har Expressen tillsammans med flera europeiska journalister avslöjat i en omfattande kartläggning.

Bekräftar delvis

Att det bedrivs signalspaning byggnaden bekräftas delvis av Säkerhetspolisen.

– Vad vi kan säga är att man har teknisk kapacitet från ryska ambassaden att bedriva teknisk inhämtning – så är det, säger Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, utan att ge några detaljer som riskerar att försvåra myndighetens arbete.

"Kan lyssna på allt"

Bilderna på ambassaden i Stockholm är framtagna dels av satellitbilder, men Expressen, som har kontor mittemot ambassaden, har också fotograferat antennerna i detalj med hjälp av teleobjektiv.

Experter har därefter kunnat identifiera antennerna, vilka frekvenser de fångar och delvis hur de används.

– Ryssarna kan lyssna på allt som går på radio, det vill säga radiokommunikation, walkie-talkies, polisfrekvenser, säger en före detta officerare med koppling till västerländsk underrättelsetjänst, till tidningen.

Sliten och slarvig

Enligt experterna ser utrustningen, som tycks försöka döljas med hjälp av skjul på taket, anmärkningsvärt sliten ut.

Den ser också ut att vara slarvigt installerad, samtidigt som några antenner skulle kunna vara särskilt framgångsrika för att fånga in sjöfartskommunikation.

Liknande utrustning på ryska ambassadstak har även upptäckts i Polen, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Malta, Portugal och Rumänien, skriver Expressen.

"Enskilt största hotet"

Säpo har vid ett flertal tillfällen tidigare varit tydliga med att Ryssland är den enskild största hotaktören mot Sveriges säkerhet.

– Ryssland bedriver kontinuerligt underrättelseinhämtning i Sverige, framhåller Säpo på sin webbplats.

– De inhämtar löpande information om svensk politik, försvar och eko­nomi. Vissa ägnar sig även åt an­skaffning av civil och militär teknik.

Förändrat spionage

I början av året noterade även Säkerhetspolisen hur spionaget i Sverige håller på att förändras.

Förutom ambassaden i Stockholm används även den ryska diasporan oftare för att samla in information. Även svenska institutioner och företag används som plattformar.

– Vi ser ju att det har vidtagits åtgärder runtom i Europa mot de mer traditionella plattformarna och det får också till konsekvenser att man måste bedriva sin verksamhet från andra delar, säger Säpochefen Charlotte von Essen till Sveriges Radio.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen