Ryska hemligheter om Sverige avslöjade

2023 04 18

Taket på Rysslands ambassad i Stockholm har en nyckelroll för det ryska spionaget i Sverige.

Häpnadsväckande bilder avslöjar hur det bedrivs omfattande signalspaning från ambassaden, där det i hög utsträckning snarare jobbar spioner än diplomater.

På ambassadstaket finns en rad olika antenner och annan utrustning som används för att fånga upp radiosignaler. Det har Expressen tillsammans med flera europeiska journalister avslöjat i en omfattande kartläggning.

Bekräftar delvis

Att det bedrivs signalspaning byggnaden bekräftas delvis av Säkerhetspolisen.

– Vad vi kan säga är att man har teknisk kapacitet från ryska ambassaden att bedriva teknisk inhämtning – så är det, säger Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, utan att ge några detaljer som riskerar att försvåra myndighetens arbete.

"Kan lyssna på allt"

Bilderna på ambassaden i Stockholm är framtagna dels av satellitbilder, men Expressen, som har kontor mittemot ambassaden, har också fotograferat antennerna i detalj med hjälp av teleobjektiv.

Experter har därefter kunnat identifiera antennerna, vilka frekvenser de fångar och delvis hur de används.

– Ryssarna kan lyssna på allt som går på radio, det vill säga radiokommunikation, walkie-talkies, polisfrekvenser, säger en före detta officerare med koppling till västerländsk underrättelsetjänst, till tidningen.

Sliten och slarvig

Enligt experterna ser utrustningen, som tycks försöka döljas med hjälp av skjul på taket, anmärkningsvärt sliten ut.

Den ser också ut att vara slarvigt installerad, samtidigt som några antenner skulle kunna vara särskilt framgångsrika för att fånga in sjöfartskommunikation.

Liknande utrustning på ryska ambassadstak har även upptäckts i Polen, Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Malta, Portugal och Rumänien, skriver Expressen.

"Enskilt största hotet"

Säpo har vid ett flertal tillfällen tidigare varit tydliga med att Ryssland är den enskild största hotaktören mot Sveriges säkerhet.

– Ryssland bedriver kontinuerligt underrättelseinhämtning i Sverige, framhåller Säpo på sin webbplats.

– De inhämtar löpande information om svensk politik, försvar och eko­nomi. Vissa ägnar sig även åt an­skaffning av civil och militär teknik.

Förändrat spionage

I början av året noterade även Säkerhetspolisen hur spionaget i Sverige håller på att förändras.

Förutom ambassaden i Stockholm används även den ryska diasporan oftare för att samla in information. Även svenska institutioner och företag används som plattformar.

– Vi ser ju att det har vidtagits åtgärder runtom i Europa mot de mer traditionella plattformarna och det får också till konsekvenser att man måste bedriva sin verksamhet från andra delar, säger Säpochefen Charlotte von Essen till Sveriges Radio.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättekedja stänger 160 butiker

2024 03 28

Klädjätten Hennes & Mauritz planerar omfattande förändringar under 2024.

Stora åtgärder kommer att vidtas för att bolaget ska öka lönsamheten.

Det bekräftar företaget på onsdagen i sin senaste delårsrapport för de tre senaste månaderna.

– Vi har fullt fokus på att driva lönsam tillväxt framåt. Vår stärkta bruttomarginal gör det möjligt för oss att ytterligare stärka kunderbjudandet och ge mer värde för pengarna genom förbättrad kvalitet och bättre priser, framhåller H&M:s vd Daniel Ervér i en kommentar.

Stänger 160 butiker

En betydande fråga för H&M är dess stora antal hyreskontrakt som nu ska omförhandlas.

Bolaget har avtal som möjliggör att avsluta drygt en tredjedel av samtliga kontrakt varje år.

Och det resulterar nu i kraftiga förändringar när drygt 100 nya butiker ska öppnas samtidigt som man stänger ännu fler.

– För 2024 planeras cirka 100 nya butiker att öppnas och cirka 160 att stängas, vilket ger en nettominskning om cirka 60 butiker, bekräftar H&M och tillägger:

– Merparten av öppningarna sker på tillväxtmarknader medan stängningarna främst sker på etablerade marknader.

"God kostnadskontroll"

Enligt Daniel Ervér är fokuset att skapa bättre erbjudande för H&M:s kunder.

– Våra prioriteringar ligger fast – att stärka sortimentet, alltid erbjuda bästa pris, skapa inspirerande upplevelser i både fysisk och digital miljö kombinerat med att stärka våra varumärken, understryker klädjättens vd.

– Med fortsatt god kostnadskontroll i kombination med engagerade medarbetare, de satsningar som görs inom tech, varuförsörjningskedjan och hållbarhet, samt ett långsiktigt perspektiv, ser vi goda möjligheter för lönsam och hållbar tillväxt.

Enormt vinstlyft

Totalt redovisar H&M en vinst före skatt på 1 606 miljoner kronor för perioden 1 december – 29 februari, det vill säga det första kvartalet i förtagets brutna räkenskapsår.

Det är en kraftig skillnad jämfört med motsvarande period föregående år.

Då gjorde bolaget en vinst på 396 miljoner kronor.

– I denna situation är vårt kunderbjudande mer relevant än någonsin. Vår högsta prioritet är att stärka försäljningen och vi står därför fast vid vår målsättning om att nå en rörelsemarginal om 10 procent för helåret 2024, deklarerar Daniel Ervér.

LÄS MER: H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Varning utfärdas gällande Rusta

2024 03 28

Bluffinlägg sprids på sociala medier angående flera populära affärskedjor.

Under den senaste tiden har bedragare varit synnerligen aktiva på sociala medier.

På Facebook sprids bluffinlägg, där falska sidor som uppger sig vara Rusta eller ÖoB lurar användare att registrera sig och lämna uppgifter.

Facebookanvändare uppmanas nu att inte gå in på sådana sidor eller följa några instruktioner.

Det uppger Källkritikbyrån.

Håll koll

På de falska sidorna framgår att man kan vinna priser om man interagerar med kontot.

– För att fira födelsedagen kommer RUSTA att ge bort 500 speciella presentpåsar till alla som skriver “Grattis på födelsedagen”. Vinnarna kommer att kontaktas via privat meddelande. Lycka till, står det i en fejkprofil som utger sig vara Rustas inlägg.

– För att fira ÖoB födelsedag kommer alla som skriver “Grattis” på vår sida före den 30 mars 2024 att få ett exklusivt pris i form av en presentpåse, några iPhone-telefoner, köpkuponger och kontanter, framgår från ett konto som utger sig vara ÖoB.

Flera råd

Källkritikbyrån meddelar att det finns flera saker konsumenter bör tänka på för att se till att man inte blir lurad.

Det första man bör göra är att kolla om sidan är nystartad och hur många följare sidan har, då de populära kedjorna ofta har mer än tiotusentals följare.

Det är även viktigt att undersöka sidans bilder, vara försiktig när det kommer till att fylla i personuppgifter och vara kritisk till de inlägg som framkommer.

Måste vara misstänksam

Under den senaste tiden har flera företag varnat för vad som kallas “phishing”, eller nätfiske.

– Nätfiske som även kallas phishing är när bedragare på olika sätt "fiskar" efter dina uppgifter. Var misstänksam om du exempelvis får mejl med uppmaning om att klicka på en länk och fylla i dina bankuppgifter. Följ aldrig sådana uppmaningar, meddelar polisen.

Uppmanas rapportera

Det blir allt vanligare att bedragare använder kända företagsnamn.

För den som känner sig osäker på exakt hur bedrägerierna går till och hur man bör förhålla sig finns korta utbildningar på polisens hemsida om internetkunskap.

Foto: G. Ribeiro

Text: Redaktionen