JUST NU: Putinregimen anklagar Sverige

2023 01 12

Den ryska regimen vänder återigen blickarna mot Sverige.

I flera uttalanden riktar Kreml grova anklagelser mot svenska regeringen och landets myndigheter, rapporterar Reuters.

Bakgrunden är att Vladimir Putins regim anser att Sverige medvetet hemlighåller viktig information kopplat till attentaten mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

– Utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova säger att Sveriges vägran att samarbeta med ryska åklagare är “förvirrande” och att Moskva har rätt att få veta detaljerna i undersökningen av explosionerna, som inträffade i september förra året, skriver nyhetsbyrån.

Ingen utländsk makt i utredningar

Putinregimen har tidigare föreslagit att Sverige tillsammans med Ryssland borde undersöka sprängningarna gemensamt, något som avvisades från såväl Sverige som Danmark.

– Vi brukar inte ha utländska makter med i våra brottsutredningar. Det är ett grundläggande förhållningssätt. Det är inte aktuellt, sade dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) om det ryska erbjudandet.

"Svenska myndigheter döljer något"

I Ryssland har man ett annat sätt att se på saken.

– Kanske kan ryska utredare, som genomför en objektiv undersökning, komma till obekväma slutsatser om vem som utförde detta terroristiska sabotage. Om vem som planerade det och vem som genomförde det, säger Maria Zakharova på en pressträff.

Hon tillägger:

– De svenska myndigheterna har något att dölja.

Hävdar västerländskt sabotage

Moskva har vid ett flertal tillfällen, utan bevis, hävdat att attackerna mot gasledningarna är ett västerländskt sabotage.

Åklagarmyndigheten har inte pekat ut någon misstänkt men bekräftar däremot att det rör sig om en uppsåtlig attack.

– Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades, sade kammaråklagare er Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten i november.

Kan vara omöjligt att bevisa

Att bevisa vem som ligger bakom explosionerna kan dock visa sig vara omöjligt. Det har flera utredare uppgett för Washington Post.

Ryssland pekades tidigt ut som huvudmisstänkt, men misstankarna går inte att bekräfta.

– Det finns i nuläget inga bevis som pekar på att Ryssland ligger bakom sabotaget, uppgav en europeisk utredare till tidningen strax före jul.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen