Putin på plats i Ukraina

2023 04 18

Vladimir Putin befinner sig på ukrainsk mark.

Uppgifterna kommer från ryska statliga nyhetsbyrån Tass och har ännu inte bekräftats av västerländsk media.

Diktatorn uppges ha åkt till de södra delarna av Ukraina.

Vladimir Putin besökte högkvarteret för Dnipro-gruppen av trupper i Kherson-riktningen och högkvarteret för Vostok National Guard i Lugansk People's Republic, meddelar Tass på Telegram.

Besöker militära ledare

Putin ska på plats i Ukraina ha hämtat in rapporter från Mikhael Teplinsky, befälhavaren för de luftburna styrkorna, samt befälhavaren för den grupp som är stationerad vid Dnepr-floden.

Han ska också ha besökt andra militära ledare i landet.

Bevakar utveckling

Anledningen till besöket i det land som Ryssland beordrade en fullskalig invasion mot för ett år sedan uppges vara att få in rapporter om hur situationen utvecklas i Ukraina, främst i regionerna Cherson och Zaporizhizhia.

– Putin sa också att general Teplinskiy hade legat i framkant under lång tid och hade utarbetat en mycket detaljerad rapport, påstår Tass.

Trotsar arresteringsorder

Att Putin reser till Ukraina är minst sagt anmärkningsvärt.

Diktatorn är för närvarande efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen, ICC, som utfärdat en arresteringsorder mot den ryska ledaren.

Det handlar om minst 16 000 fall av olagliga deporteringar av barn. Bland annat i just Zaporizhiazhia, där Putin nyligen uppges ha beordrat en skrämmande taktik om att transportera bort barn från regionen i bussar som annars används för personal på kärnkraftverket i samma region.

Blixtvisit i mars

Besöket är det andra på relativt kort tid och även det andra sedan invasionen inleddes.

I mars fanns Putin på plats i Mariupol för en blixtvisit. Enligt BBC tog han sig dit med helikopter och redan då var han föremål för ICC:s arresteringsorder.

En stor snackis efter besöket i Ukraina blev om det verkligen var Putin själv som hade rest dit – eller en dubbelgångare.

– Den riktige Putin flyger inte längre, han går inte nära andra, åker inte till farliga områden och ser annorlunda ut, twittrade den svenske nationalekonomen tillika tidigare rådgivare till både Rysslands och Ukrainas regeringar.

En före detta officer har också nyligen avslöjat att Putin lider av extrem paranoia över att bli sjuk och dö.

Att det var en dubbelgångare till Putin på plats i Mariupol är dock hittills enbart spekulationer och har inte verifierats.

LÄS MER: Uppgifter: Putin planerar att använda dubbelgångare

LÄS MER: Ukraina ifrågasätter Putins existens

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen