UPPMÄRKSAMMAT UTTALANDE: Ifrågasätter diktatorns existens

2022 10 31

Ukrainas militära underrättelsechef Kyrylo Budanov hävdar att Rysslands diktator Vladimir Putin har tre dubbelgångare.

I en intervju med brittiska Daily Mail ifrågasätter Budanov om Putin fortfarande är i livet.

– Den stora frågan är om den verklige Putin fortfarande existerar? säger han till tidningen.

Spionchefen hävdar att Vladimir Putin har tre dubbelgångare som har genomgått plastikkirurgi för att efterlikna den ryska diktatorn. Enligt Budanov används dubbelgångarna för att täcka upp för Putin eftersom diktatorns anfallskrig i Ukraina har misslyckats.

Han hävdar att Kreml tidigare har använt sig av dubbelgångare vid ”speciella tillfällen”, men att det numera är en ”vanlig praxis”

– Vi har identifierat tre personer som brukar dyka upp. Alla genomgick plastikkirurgi för att se likadana ut, säger Budanov till Daily Mail.

Han tillägger:

– Det enda som avslöjar dem är deras längd. Även gester, kroppsspråk och öronsnibbar skiljer dem åt eftersom det är unikt för varje person.

Underrättelsechefen går så långt som att hävda att Putin har försvunnit från offentligheten helt och hållet. Om det beror på hälsoskäl eller en maktkamp i Kreml vill Budanov inte svara på.

”Skrämmande”

Ukrainas militära underrättelsechef vill däremot besvara frågor som handlar om kriget.

I takt med att Ukraina börjat pressa tillbaka de ryska ockupanterna har Moskva blivit allt mer desperata i sin krigsföring. Terrorbombningar mot civil infrastruktur i ukrainska städer är återigen vardagsmat.

Samtidigt fortsätter Moskva att skramla med sina kärnvapen. Hotet från Putin och högsta ledningen i Kreml är återkommande.

– Det är skrämmande, erkänner Kyrylo Budanov i intervjun med den brittiska tidningen.

– Men om du studerar när de börjar hota med dem, så ser man en tydlig korrelation. När allt går dåligt för Ryssland börjar de skrika: ”Vi kan använda kärnvapen”.

Ukrainsk framgång kommer skapa stora svallvågor

Dagarna börjar bli kyligare i östra Ukraina. Många experter har förutspått att kriget kommer att gå in i en lugnare period under vintern.

Men Ukrainas underrättelsechef tror på en stor ukrainsk framgång den närmaste tiden – befrielsen av den viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Kyrylo Budanov förutspår att en ukrainsk seger i slaget om Cherson kommer att få betydande konsekvenser för den ryska regimen.  Han beskriver det som en enorm prestigeförlust för den ryska krigsmakten.

– Vi tror att ett sådant scenario skulle få allvarliga konsekvenser för opinionen i hela det ryska samhället, säger Budanov till Daily Mail.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen