Ny lögn om Sverige sprids i Ryssland

2023 04 05

Ännu en lögn om Sverige kablas nu ut i rysk stats-tv.

Det handlar om ett inslag som påstår att en rysk familj boende i Sverige ska ha behövt fly landet på grund av att socialtjänsten ville ta deras barn, vilket Expressen har snappat upp.

Anledningen till omhändertagandet hävdas vara att barnen talade ryska i skolan.

– Lärarna sade att det här är ett olagligt språk, påstår mamman som intervjuas i inslaget. 

Missbrukande föräldrar

I själva verket handlade myndigheternas ingripande om att föräldrarna till barnen led av missbruk och bristande omsorgsförmåga.

Det framgår i förvaltningsrättens LVU-dom.

– Det ligger i linje med den bild man vill måla upp av en utbredd “russofobi” i västvärlden, där man på olika sätt diskriminerar ryssar, ryska språket och rysk kultur, säger Rysslandsexperten Hugo von Essen till Expressen.

Sväljer propagandan

Och enligt experten är det sannolikt att budskapet går hem.

– Man har påverkats så mycket av propagandan att en sådan här berättelse ligger i linje med den bild man har av västvärlden, förklarar Hugo von Essen.

Inte första lögnen

Det här är långt ifrån första gången som det sprids märkliga, och direkt felaktiga, uppgifter i Ryssland om Sverige.

Under förra våren, i samband med att Sverige började öppna för att gå med i Nato, spreds bilder på affischer i Moskva där kända svenska profiler framställdes som nazistsympatisörer.

En av dessa var Astrid Lindgren.

– Och om det ska till det så skriker jag hellre Heil Hitler för resten av mitt liv än att ha ryssar här i Sverige. Inget äckligare kan jag föreställa mig, citerades barnboksförfattaren i ett påhittat uttalande som uppgavs härstamma från 1940.

Ett par månader senare dök det upp nya affischer, den gången på Pippi Långstrump och Mumintrollet

Grov lögn om kärnvapen

I januari kom sedan ytterligare en grov lögn.

Då påstod Ryssland att Sverige skulle låta Nato placera kärnvapen i landet.

– Kärnvapen på svensk och finsk mark blir i första hand ett hot mot dem själva, eftersom de blir ett mål för vår raketer, sade en militärkommentator på den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Varnade svenska folket

Lögnen fick statsminister Ulf Kristersson (M) att ryta ifrån rejält och varna svenska folket.

– Vi ser vad Ryssland gör och vi samarbetar med andra för att avslöja dem, stoppa dem och om de finns här tvinga dem att lämna landet. Hjälp oss gärna i det jobbet, genom att vara vaksam och inte sprida deras lögner, framhöll statsministern och tillade:

– Alla svenskar – både alla civila och alla i uniform – har nu en uppgift som är viktigare än på mycket länge, att vara mycket vaksamma mot sådan desinformation. Den syftar till att skapa splittring och osäkerhet - både inom Sverige och mellan Sverige och våra allierade.

Foto: A. Beliaikin

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen