Ny lögn om Sverige sprids i Ryssland

2023 04 05

Ännu en lögn om Sverige kablas nu ut i rysk stats-tv.

Det handlar om ett inslag som påstår att en rysk familj boende i Sverige ska ha behövt fly landet på grund av att socialtjänsten ville ta deras barn, vilket Expressen har snappat upp.

Anledningen till omhändertagandet hävdas vara att barnen talade ryska i skolan.

– Lärarna sade att det här är ett olagligt språk, påstår mamman som intervjuas i inslaget. 

Missbrukande föräldrar

I själva verket handlade myndigheternas ingripande om att föräldrarna till barnen led av missbruk och bristande omsorgsförmåga.

Det framgår i förvaltningsrättens LVU-dom.

– Det ligger i linje med den bild man vill måla upp av en utbredd “russofobi” i västvärlden, där man på olika sätt diskriminerar ryssar, ryska språket och rysk kultur, säger Rysslandsexperten Hugo von Essen till Expressen.

Sväljer propagandan

Och enligt experten är det sannolikt att budskapet går hem.

– Man har påverkats så mycket av propagandan att en sådan här berättelse ligger i linje med den bild man har av västvärlden, förklarar Hugo von Essen.

Inte första lögnen

Det här är långt ifrån första gången som det sprids märkliga, och direkt felaktiga, uppgifter i Ryssland om Sverige.

Under förra våren, i samband med att Sverige började öppna för att gå med i Nato, spreds bilder på affischer i Moskva där kända svenska profiler framställdes som nazistsympatisörer.

En av dessa var Astrid Lindgren.

– Och om det ska till det så skriker jag hellre Heil Hitler för resten av mitt liv än att ha ryssar här i Sverige. Inget äckligare kan jag föreställa mig, citerades barnboksförfattaren i ett påhittat uttalande som uppgavs härstamma från 1940.

Ett par månader senare dök det upp nya affischer, den gången på Pippi Långstrump och Mumintrollet

Grov lögn om kärnvapen

I januari kom sedan ytterligare en grov lögn.

Då påstod Ryssland att Sverige skulle låta Nato placera kärnvapen i landet.

– Kärnvapen på svensk och finsk mark blir i första hand ett hot mot dem själva, eftersom de blir ett mål för vår raketer, sade en militärkommentator på den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Varnade svenska folket

Lögnen fick statsminister Ulf Kristersson (M) att ryta ifrån rejält och varna svenska folket.

– Vi ser vad Ryssland gör och vi samarbetar med andra för att avslöja dem, stoppa dem och om de finns här tvinga dem att lämna landet. Hjälp oss gärna i det jobbet, genom att vara vaksam och inte sprida deras lögner, framhöll statsministern och tillade:

– Alla svenskar – både alla civila och alla i uniform – har nu en uppgift som är viktigare än på mycket länge, att vara mycket vaksamma mot sådan desinformation. Den syftar till att skapa splittring och osäkerhet - både inom Sverige och mellan Sverige och våra allierade.

Foto: A. Beliaikin

Text: Redaktionen