I NATT: Statsministern varnar svenska folket – efter ryska lögnen

2023 01 11

– Sprid inte deras lögner.

Budskapet från statsminister Ulf Kristersson (M) är tydligt.

I ett inlägg på Facebook uppmanar han svenska folket att vara extra vaksamma mot rysk desinformation.

– Vi ser vad Ryssland gör och vi samarbetar med andra för att avslöja dem, stoppa dem och om de finns här tvinga dem att lämna landet. Hjälp oss gärna i det jobbet, genom att vara vaksam och inte sprida deras lögner, framhåller statsministern.

Rysk lögn om Sverige

Under sitt tal på Folk och Försvars konferens i Sälen betonade Ulf Kristersson att det inte är aktuellt att placera kärnvapen på svensk mark under fredstid. 

Statsministerns tal översattes i ryska medier. Hans budskap blev något helt annat.

Flera statliga ryska medier hävdade att Sveriges statsminister öppnade för kärnvapen på svensk mark – bland annat RBC, Gazeta, News.ru och Lenta.

Statsministern understryker att den ryska lögnen ställer krav på det svenska folket.

– Alla svenskar – både alla civila och alla i uniform – har nu en uppgift som är viktigare än på mycket länge, att vara mycket vaksamma mot sådan desinformation. Den syftar till att skapa splittring och osäkerhet - både inom Sverige och mellan Sverige och våra allierade, skriver Ulf Kristersson och tillägger:

– När Kremls desinformation sprids av aningslösa människor, så får Ryssland nytt syre. Målet är att minska motståndet mot kriget i Ryssland och de hoppas att stödet för regimen ökar. Låt oss inte inte ge dem det.

Säpo varnar

Den svenska Säkerhetspolisen, Säpo, varnar för att ryska underrättelseaktiviteter och annan säkerhetshotande verksamhet mot Sverige förväntas öka.

– Den ryska regimens agerande är oförutsägbart och Ryssland utgör ett allvarligt hot även mot Sveriges inre säkerhet. Hotet ska betraktas utifrån att Ryssland ser Sverige som en del av Europa och en del av Nato och vi kan förvänta oss att ryska säkerhetshotande aktiviteter mot Sverige ökar, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

Säkerhetspolisen ser en ökad spridning av konspirationsteorier och antistatliga budskap.

Enligt Säpo riskerar det på sikt att undergräva förtroendet för samhällets institutioner, politikers beslutsfattande och statens legitimitet.

– Utvecklingen innebär att hotet, både attentatshotet och hotet mot vår författning, kan uppstå i den breda extremismen. Det här är en utveckling som spelar främmande makt i händerna. Om färre står upp för demokratin riskerar både motståndskraft och försvarsvilja att minska, säger Charlotte von Essen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen