JUST NU: Rysslands Sverigeattack – profiler pekas ut som nazister

2022 05 04

Bilder som sprids på sociala medier visar affischer i Moskva där kända svenska profiler framställs som nazistsympatisörer.

På en affisch som spridits i sociala medier finns bilder på Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad.

Propaganda mot Sverige

Texten intill varje bild beskriver svenskarna som nazistsympatisörer.

Ovanför bilderna står det med stora tecken: ”Vi är emot nazism, men det är inte de!”

Nedan följer samtliga ryska propagandatexter om svenskarna.

Astrid Lindgren

Astrid  Lindgren citeras utifrån ett påstått citat från 1940:  

”Och om det ska till det så skriker jag hellre Heil Hitler för resten av mitt liv än att ha ryssar här i Sverige. Inget äckligare kan jag föreställa mig.”

Ingmar Bergman

Ingemar Bergman citeras utifrån ett påstått stycke från svenskens dagbok:

”Aldrig i hela mitt liv har jag sett någon liknande demonstration på gränslös makt. På min födelsedag fick jag ett fotografi föreställandes Hitler och hängde det över sängen så att han alltid var framför mina ögon. Så att jag lärde mig att älska honom. Och jag älskade honom. Under många år var jag en anhängare av Hitler.”

Ingvar Kamprad

Texten tillhörandes  bilden på Ingemar Kamprad är kort och koncist:

”Jag var nazist!”

Ska avnazifiera Europa

Kampanjen mot Sverige kommer kort efter att en av Vladimir Putins främsta anhängare, Vladimir Solovyo, konstaterat att Rysslands mål inte endast är att ”avnazifiera” Ukraina – utan även hela Europa.

Kremls försök att anspela på att Väst är fullt av nazister är ett tydligt drag i den ryska propagandan. Putinregimen vill skapa en ”gemensam fiende” i väst och legitimera sina brutala krigshandlingar.

Jämförde Zelensky med Hitler

Under gårdagen stod den ryska utrikesministern Sergej Lavrov för ett uppmärksammat uttalande.

Han påstod att Ukrainas president Volodymyr Zelensky var nazist, trots judisk härkomst.

– Vad spelar det för roll? Det motsäger inte de nazistiska elementen i Ukraina. Jag tror att Hitler också hade judiskt blod, sa Lavrov.

Foto: D. Posteby resp. I. Shilov

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen