JUST NU: Moskva pekar ut Pippi Långstrump och Mumintrollet i nya affischer

2022 07 13

Två folkkära karaktärer har blivit föremål för en rysk affischkampanj.

I våras dök det upp flera affischer utanför busshållplatserna vid den svenska ambassaden i Moskva.

Då pekades bland annat Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad ut i grova anklagelser om att de skulle ha varit nazister.

Pippi och Mumin pekas ut

Nu är det dags igen. På nytt har affischer satts upp på samma plats i Moskva, och återigen är det budskap som riktas mot Sverige men också Finland.

Den här gången är det Pippi Långstrump och Mumintrollet som har hamnat i fokus, rapporterar Svenska Dagbladet.

Tidningen har varit i med Kalle Kniivilä, en svensk Rysslandsexpert och journalist på Sydsvenskan, som fått bilderna skickade till sig av en privatperson i Moskva.

Styrs av Uncle Sam

Affischerna föreställer en bild på Uncle Sam, en amerikansk patriotisk symbol, som styr Pippi Långstrump och Mumintrollet med hjälp av trådar likt ett par marionettdockor.

“Bli inte leksaker i främmande händer” står det med stora bokstäver.

– Och så citat ur novellen Hemulen som älskade tystnad: “Alltihop blir bara tingeltangel på en sophög och bråk skrik…”, skriver Kalle Kniivilä på Twitter.

Mer “raffinerad” än förra affischerna

Enligt Kalle Kniivilä ska de nya affischerna tolkas i ljuset av de nordiska ländernas inträde till Nato, och beskrivs som mer “raffinerade” än de tidigare varianterna som journalisten menar inte gick att ta på allvar.

– Att bara peka ut Astrid Lindgren som nazist är inget som slår an hos gemene svensk. Men det här är figurer man känner igen, framför allt i Sverige och Finland men även i andra delar världen, han till SvD.

Upphovsperson oklar

Det är oklart exakt vem som ligger bakom kampanjen.

– Formellt är det en obskyr organisation som knappt verkar existera egentligen. Det är svårt att veta vem som betalat, men det är en del av den allmänna propagandan. Kanske inte så att någon på Kreml tagit beslutet, men det finns många organisationer och individer i Ryssland som gärna vill göra saker som de uppfattar att Kreml vill ska bli gjort, erfar Kalle Kniivilä.

Kan ha svarat på svensk kampanj

När affischerna mot de svenska profilerna sattes upp i våras spekulerades det i att det kunde ha varit ett svar på en svensk kampanj från Asylbyrån, en advokatbyrå i Stockholm.

Byrån hade nämligen i ett tidigare skede satt upp posters på busshållplatsen utanför den ryska ambassaden där de erbjöd sig att hjälpa ambassadpersonal att söka asyl i Sverige.

– Jag vill gärna tro att det enbart var ett svar på vår. Meningen var ju att visa ett ställningstagande och har det nått fram så långt att de vill svara, ja då har det verkligen landat väl. Smickrande är nog rätt ord i sammanhanget, sade Daniel Carnstedt, anställd på byrån, till Dagens Nyheter vid tillfället.

Se bilderna här

Se bilderna på de nya affischerna i Moskva här.