JUST NU: Nya uppgifter om Rysslands nazistkampanj mot Sverige

2022 05 05

Rysslands upprörande utmålning av svenska profiler som nazister kan ha varit ett svar på en svensk kampanj.

I Moskva har busskurer affischerats med budskap om att kända svenska profiler, däribland Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad, skulle vara nazister.

Utmålningen kan mycket väl ha kommit som svar på en svensk kampanj som pågick i Stockholm för ungefär en månad sedan, rapporterar Dagens Nyheter.

Advokatbyrå började

Det var Asylbyrån, en advokatbyrå i Stockholm, som drog igång en kampanj som marknadsfördes på samma sätt. 

Utanför Rysslands ambassad i staden satte byrån upp affischer vid busshållplatsen där de erbjöd sig att hjälpa ambassadpersonal att söka asyl i Sverige.

“Riktig uppmaning”

– Dels var det en riktig uppmaning till de som arbetar där. Sen var det också för att visa stöd för Ukraina och det var tydligt i tonen hur vi ställer oss till kriget, säger Daniel Carnestedt som arbetar på Asylbyrån, till DN.

Bilder skickats till byrån

Enligt Daniel Carnestedt har bilderna på nazistaffischerna i Moskva skickats direkt till honom och Asylbyråns kupp beskrivs också i tidigare publiceringar av bilderna.

– Jag vill gärna tro att det enbart var ett svar på vår. Meningen var ju att visa ett ställningstagande och har det nått fram så långt att de vill svara, ja då har det verkligen landat väl. Smickrande är nog rätt ord i sammanhanget, säger han till tidningen.

Spreds på sociala medier

Bilderna på de falska anklagelserna mot de svenska profilerna spreds på sociala medier för ett par dagar sedan. Bredvid bilden på Astrid Lindgren var ett påstått citat från 1940 textat:

”Och om det ska till det så skriker jag hellre Heil Hitler för resten av mitt liv än att ha ryssar här i Sverige. Inget äckligare kan jag föreställa mig.”

Kraftiga reaktioner i Sverige

Reaktionerna har varit starka på hemmaplan. Olle Nyman, barnbarn till Astrid lindgren, är en av de som rörts upp ordentligt efter affischkampanjen i Moskva.

– Astrid Lindgren var som alla vet en engagerad anti-nazist. Affischerna är en del av en medveten desinformationskampanj och har ingenting med sanningen att göra, framhäver han enligt Sveriges Radio.

Foto: Astrid Lindgren AB resp N. Vorobyev

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen