JUST NU: Nya uppgifter om Rysslands nazistkampanj mot Sverige

2022 05 05

Rysslands upprörande utmålning av svenska profiler som nazister kan ha varit ett svar på en svensk kampanj.

I Moskva har busskurer affischerats med budskap om att kända svenska profiler, däribland Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad, skulle vara nazister.

Utmålningen kan mycket väl ha kommit som svar på en svensk kampanj som pågick i Stockholm för ungefär en månad sedan, rapporterar Dagens Nyheter.

Advokatbyrå började

Det var Asylbyrån, en advokatbyrå i Stockholm, som drog igång en kampanj som marknadsfördes på samma sätt. 

Utanför Rysslands ambassad i staden satte byrån upp affischer vid busshållplatsen där de erbjöd sig att hjälpa ambassadpersonal att söka asyl i Sverige.

“Riktig uppmaning”

– Dels var det en riktig uppmaning till de som arbetar där. Sen var det också för att visa stöd för Ukraina och det var tydligt i tonen hur vi ställer oss till kriget, säger Daniel Carnestedt som arbetar på Asylbyrån, till DN.

Bilder skickats till byrån

Enligt Daniel Carnestedt har bilderna på nazistaffischerna i Moskva skickats direkt till honom och Asylbyråns kupp beskrivs också i tidigare publiceringar av bilderna.

– Jag vill gärna tro att det enbart var ett svar på vår. Meningen var ju att visa ett ställningstagande och har det nått fram så långt att de vill svara, ja då har det verkligen landat väl. Smickrande är nog rätt ord i sammanhanget, säger han till tidningen.

Spreds på sociala medier

Bilderna på de falska anklagelserna mot de svenska profilerna spreds på sociala medier för ett par dagar sedan. Bredvid bilden på Astrid Lindgren var ett påstått citat från 1940 textat:

”Och om det ska till det så skriker jag hellre Heil Hitler för resten av mitt liv än att ha ryssar här i Sverige. Inget äckligare kan jag föreställa mig.”

Kraftiga reaktioner i Sverige

Reaktionerna har varit starka på hemmaplan. Olle Nyman, barnbarn till Astrid lindgren, är en av de som rörts upp ordentligt efter affischkampanjen i Moskva.

– Astrid Lindgren var som alla vet en engagerad anti-nazist. Affischerna är en del av en medveten desinformationskampanj och har ingenting med sanningen att göra, framhäver han enligt Sveriges Radio.

Foto: Astrid Lindgren AB resp N. Vorobyev

Text: Redaktionen