JUST NU: Nooshi Dadgostar ställer ultimatum till statsministern

2022 07 04

Om inte Vänsterpartiet får en överenskommelse om “marknadsskolan” accepteras inte Magdalena Andersson som statsminister.

Det var beskedet från Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar när hon inledde partiets halvdag i Almedalen på en presskonferens.

“Marknadsexperiment” måste upphöra

Dadgostar meddelade att hon vill sätta stopp för det hon benämner som ett “marknadsexperiment” i skolan. 

Nu kräver hon att partierna hittar en överenskommelse i frågan. Annars kommer inte Vänsterpartiet att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister, uppger Svenska Dagbladet.

Totalt förbud mot vinstuttag

Mer konkret vill Vänsterpartiet eliminera kötid som urvalsmetod för skolor som attraherar fler elever. 

Partiet vill också ett se totalt förbud för vinstuttag i skolor från och med 2026.

– Pengarna som svenska folket betalar in till vår skola ska gå till våra barn, inte till riskkapitalistbolag i Qatar eller Saudiarabien, säger Nooshi Dadgostar på presskonferensen.

“Får inte begravas i utredningar”

Socialdemokraterna har redan gått med på att tillsätta en utredning om vinstförbud i skolan, men det räcker inte för Dadgostar.

En genomförandeplan måste vara i hamn inför höstens statsministeromröstning, och utöver V och S behöver C och MP vara ombord på tåget.

– Det här får inte vara en fråga som bara används i valrörelser och sedan begravs i utredningar, säger Dadgostar.

Centern blir en utmaning

Den stora utmaningen för Dadgostar är Centerpartiet som har en annorlunda hållning i skolfrågan.

Hon välkomnar dock Annie Lööf (C) att ansluta sig till förhandlingsrummet om hon vill bli en del av uppgörelsen, skriver SvD.

Krävde regeringsplats

Nooshi Dadgostar ställde i fredags även krav på att Vänsterpartiet ska bli en del av en potentiell S-ledd regering efter valet.

– Jag har egentligen alltid tyckt att det naturliga är att de partier som utgör regeringsunderlaget också ingår i regeringen, sade hon till Expressen.

Lööf: “Ingen regering med Vänsterpartiet”

Annie Lööf tycks dock inte särskilt intresserad av att dela regering med Vänsterpartiet. Istället tog hon samma dag starkt avstånd från ett sådant scenario.

– Vi är med för att genomföra vår politik och för att samverka brett och då behöver politiken vara lutad åt mitten. Vi har ju ingått i samma regeringsunderlag under fyra års tid, tryckt gult till samma statsminister. Det har vi gjort utan att budgetförhandla med varandra. Men vi kommer inte att till exempel sitta i en regering med Vänsterpartiet, sade centerledaren till DN i fredags.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Agnes Stuber Vänsterpartiet

Text: Redaktionen