VAL 2022: Annie Lööfs hårda markering mot Nooshi Dadgostar

2022 07 01

–  Vi kommer inte att medverka i någon regering som driver vänsterpolitik.

Det säger Annie Lööf (C) när hon ombeds ta ställning till om hon kan tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet, enligt en intervju med Dagens Nyheter.

“Lutad åt mitten”

Centerledaren tillägger:

– Vi är med för att genomföra vår politik och för att samverka brett och då behöver politiken vara lutad åt mitten. Vi har ju ingått i samma regeringsunderlag under fyra års tid, tryckt gult till samma statsminister. Det har vi gjort utan att budgetförhandla med varandra. Men vi kommer inte att till exempel sitta i en regering med Vänsterpartiet.

Dadgostar kräver regeringsplats

Intervjun är genomförd innan Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar tidigare idag krävde en plats i en potentiell S-ledd regering efter valet.

– Jag har egentligen alltid tyckt att det naturliga är att de partier som utgör regeringsunderlaget också ingår i regeringen. Men det som är nytt den här mandatperioden är den här stökigheten, och den måste försvinna. Så länge vi inte har ett stabilt samarbete mellan alla fyra partier, där vi tar kollektiva beslut och får igenom våra beslut i riksdagen, så kommer inte den stabiliteten att infinna sig, säger Dadgostar till Expressen.

Vill inte kommentera

Annie Lööf har sedermera ombetts kommentera Vänsterledarens utspel, men vill inte ge någon kommentar enligt DN.

Hon pekar istället på de stora skillnaderna mellan partierna.

– Vi går till val på sänkta skatter, fler företag, på att skapa jobb genom sänkta inkomstskatter och ökad valfrihet. Efter valdagen så söker vi möjlighet att genomföra vår politik och det gör man bäst genom att samarbeta med dem som står närmast, säger Lööf.

C och V röstar lika

En kartläggning från DN i våras visade dock att C och V står varandra väldigt nära varandra i hur de röstar i riksdagen.

–  Voteringarna i riksdagen visar att det finns många partier som står längre ifrån varandra än C och V. Det är faktiskt vanligare att Annie Lööf och Nooshi Dadgostar röstar lika, än att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson gör det, skrev tidningen i april.

Kristersson: “Ett socialdemokratiskt stödparti”

I intervjun säger Annie Lööf samtidigt att hon inte vill ta ställning för eller emot en statsministerkandidat, men utesluter att stödja Ulf Kristersson (S) så länge han samarbetar med Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson har i sin tur tidigare kritiserat centerledaren för att närma sig vänsterkanten. 

– Man får nog betrakta dem som ett socialdemokratiskt stödparti, men då får de faktiskt stå upp för det och säga som det är, sade M-ledaren till Göteborgs-Posten för två veckor sedan.

Foto: Centerpartier resp Agnes Stuber Vänsterpartiet

Text: Redaktionen